Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Härkäahonkoski

***--

Haapajärvi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 3 m
Pituus 10 m
Virtaama (kesk.) 1.39 m3/s
Virtaama (huippu) 13.7 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Kuonanjoki
Leveysaste 63.71358 (N)
Pituusaste 25.40700 (E)
Paikkakunta Haapajärvi

Härkäahonkoski on portaittainen vesiputous Haapajärvellä Kuonanjoessa. Putous sijaitsee jokeen louhitussa Hautaperän tekojärven täyttökanavassa n. 2.5 km järvestä ylävirtaan. Kokonaiskorkeudeltaan arviolta nelimetrinen putous on yksi Haapajärven kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Putous alkaa joen ylittävän puusillan alta. Köngästä edeltää arviolta 50 metrin koskijakso, jossa joen virta kiihtyy valkoiseksi kuohuksi. Putouksista ensimmäinen ja suurempi on korkeudeltaan vajaat 3 metriä, ja sitä seuraa toinen 12 metrin putous. Pääputous on erittäin jyrkkä, käytännössä pystysuora, ja pienempi köngäs vähittäin putoava kaskadi. Heti putousten jälkeen joen kulku rauhoittuu.

Putousta ruokkiva Kuonanjoki saa vetensä n. 10 km putouksesta itään sijaitsevasta Kuonanjärvestä. Läheisellä Haittaperän säännöstelypadolla joki haarautuu kahtia siten, että vähävetinen luonnonuoma laskee Haapajärveen ja keinotekoinen, 1970-luvulla louhittu täyttökanava Hautaperän tekojärveen. Tekojärven vesi puolestaan pyörittää läheistä Haapajärven voimalaitosta.

Vaikka Haittaperän padolla säädellään luonnonuomassa virtaavan veden määrää, sillä ei voida kokonaan pysäyttää täyttökanavaan ja siten Härkäahonkoskelle virtaavan veden kulkua. Näin ollen putouksella riittää vettä sekä tulva-aikoina että niiden ulkopuolellakin, voimalaitoksen toiminnasta riippumatta.

Koska putous sijaitsee suoraan ajotiesillan alla, se on erittäin helppo löytää autolla. Auton voi parkkeerata esimerkiksi sillan itäpuolelle. Könkään ihaileminen ja kuvaaminen onnistuu sekin helposti joen itäiseltä rannalta, jota halutessaan voi laskeutua lähes vesirajaan asti. Myös itse puusillalta avautuvat hienot näkymät ala- ja ylävirtaan. Tarvittaessa köngästä pääsee ihailemaan myös ylävirran puolelta, joskin tämä vaatii pientä maastossa rämpimistä. Yleisesti kohteella liikkuminen on kuitenkin helppoa.

Vaikka jokiuoma, jossa koski sijaitsee on ihmisen louhima, sijaitsee pääputouksen niska peruskalliolla, joten sen ulkoasua voi tältä osin pitää luonnonmukaisena. Koskessa myös riittää vettä käytännössä aina, ja pääputous on jyrkkyytensä puolesta jo sinällään harvinainen näky Suomessa. Nämä tekijät yhdistettyinä kosken helppoon saavutettavuuteen tekevät siitä tärkeän putousnähtävyyden koko Pohjanmaalla. Härkäahonkosken arvoa korostaa vielä se, ettei muita luonnontilaisia vesiputouksia ole lähialueilla tiettävästi ollenkaan!

Ajo-osoite

Haittaperäntie 203, Haapajärvi
GPS: 63.71348 (N), 25.40722 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Putous sijaitsee joen ylittävän puusillan alla.

Video putouksesta


Kommentit (4)

   Veeti Kalliokoski - 17.03.2015, 09:48

Siis sori tarkoitin kirjoittaa "keskikastiin" enkä "kärkikastiin" mutta tuli kirjoitusvirhe. :(

   Veeti Kalliokoski - 16.03.2015, 19:21

Tämä on kyllä ehdottomasti suomen kaunein vesiputous. Se jää vesimäärältään ja korkeudeltaan suomen vesiputousten kärkikastiin, mutta kauneudessa se on mielestäni ykkönen. Koskea kannattaa ihailla keskikesällä kun puissa on lehdet. Puusillalta avautuu myöskin upea näkymä alavirtaan. Äänestin tätä suomen kaunein vesiputous-äänestyksessä :)

   minä - 22.11.2014, 11:34

Kyllä se on aika pitkä matka mutta kannattaa tätä käydä niinkin kaukaa ihailemassa :)

   minä - 01.08.2014, 16:27

Tosi hiano! Asun tampereella vajaan 300 kilometrin päässä!

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 09.08.2012, muokattu viimeksi 12.10.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter