Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Govdajohkan putous

**---

Enontekiö

 Putouksen tiedot
Pääsy
Vaikea
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 0 m
Virtaama (kesk.) 0.4 m3/s
Virtaama (huippu) 3 m3/s
Luokitus Lohkoputous
Vesistö Govdajohka
Leveysaste 69.25814 (N)
Pituusaste 21.27890 (E)
Paikkakunta Enontekiö

Govdajohkan nimetön vesiputous sijaitsee Käsivarren Lapin erämaassa arviolta viisi kilometriä Halti-tunturista etelään. Kyseessä on pienehkö, arviolta 23 -metrinen köngäs, jossa vesi putoaa kielekkeeltä pienen kanjonin pohjalle. Putous sijaitsee valtakunnallisesti tunnetun Kalottireitin varrella, joten se on alueella retkeilevälle helposti löydettävissä.

Puhtaasti vesiputouksena Govdajohkan putous on kuin läheisen Pihtsuskönkään pienoismalli. Kuten Pihtsuksella, myös Govdajohkan könkäässä vesi putoaa täydellisen vapaasti ja jatkaa matkaansa kivisessä rotkossa. Vaikka vesimäärä on maltillinen, kokonaisuutena Govdajohkan köngäs on erittäin virkistävä ja kuvauksellinen luontokohde, ja hyviä kuvauspaikkoja riittää vaativallekin filmaajalle. Putouksen alapuolella joessa on myös laakea kallioalue, jonne retkeilijä halutessaan pääsee vaikka päivää paistattelemaan (uiminenkin onnistuu).

Putouksen näkeminen vaatii lyhimmilläänkin n. 45 kilometrin patikkamatkan Kilpisjärveltä Haltille. Auton voi jättää Kilpisjärven luontokeskuksen pihalle. Käytännössä putous onkin järkevintä katsastaa, kun suunnitelmissa on vaeltaa Haltin alueella muutenkin. Tällöin putouksen luokse ehtii 34 päivässä.

Vaeltamaan lähdettäessä on muistettava varautua alueelle tyypillisiin äkillisesti vaihtuviin sääilmiöihin (mm. kovat sadekuurot, sumu, kova tuuli jne.) ja hankalaan maastoon. Esimerkiksi kivirakan ja pienten jokien ylittämiset, samoin kuin jyrkät nousut ja laskut ovat Kalottireitille tavanomaisia. Putousta verraten lähellä sijaitsevat kuitenkin Pihtsus- ja Haltijärven autiotuvat, joissa vaeltajan on kätevä yöpyä. Käytännössä putouksen näkeminen edellyttää hyvää fyysistä kuntoa ja vaellustaitoa, joita ilman alueelle ei tule lähteä.

Vaikka Govdajohkan köngäs sijaitsee pitkän erämaataipaleen takana, on se kauniisti solisevana nähtävyytenä ehdoton levähdyskohde jokaiselle Haltin valloittajalle. Siitä vain putouksen alle päivää paistattelemaan, jos Lapin sää sallii!

Ajo-osoite

Käsivarrentie 14145, Kilpisjärvi (Enontekiö)
GPS: 69.01184 (N), 20.89057 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Patikkamatka Kilpisjärven luontokeskukselta Kalottireittiä pitkin putouksen luokse n. 45 km.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Pihtsusköngäs

Enontekiö


Kommentit (1)

   Pihlis - 12.02.2022, 11:12

Omasta mielestä yksi Suomen kuvauksellisimmista putouksista. Leveä lippa josta vesi putoaa kirkkaaseen altaaseen, Pikku-Haltin noustessa takana maisemassa.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 15.05.2012, muokattu viimeksi 10.04.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter