Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Fiellun putous

*****

Utsjoki

 Putouksen tiedot
Pääsy
Vaikea
Korkeus (yht.) 26 m
Korkein porras 13 m
Pituus 2 m
Virtaama (kesk.) 0.79 m3/s
Virtaama (huippu) 11 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Fiellogeađgejohka
Leveysaste 69.52844 (N)
Pituusaste 26.61597 (E)
Paikkakunta Utsjoki

Fiellun putous – saamelaisittain Fiellogorži, joskus myös Fjelluna tunnettu – on suuri vesiputous Utsjoella Kevon luonnonpuistossa. Putous sijaitsee Kevon kanjoniin laskevan Fiellogeađgejohkan (ts. Fiellujoen) loppupäässä, joen pudotessa kaksiportaisena könkäänä jyrkänteeltä kanjoniin. Köngäs ympäristöineen kuuluu alueella kulkevan Kevon retkeilyreitin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja on samalla yksi Suomen kuuluisimmista vesiputouksista.

Putouksen yhteiskorkeus on 26 metriä ja jyrkkyys käytännössä pystysuora. Putouksen kahteen osaan jakava kalliokieleke sijaitsee jyrkänteen puolivälissä siten, että kumpikin porras muodostaa periaatteessa oman vesiputouksensa. Putouksen jälkeen Fiellujoki virtaa vielä n. 400 metrin matkan ennen yhtymistään kanjonin pohjalla virtaavaan Kevojokeen. Rotkomaiset maisemat putouksen ympärillä kuuluvat Suomen jylhimpiin.

Putouksen luokse pääsee patikoimalla Kevon merkittyä retkeilyreittiä n. 30 km Sulaojan parkkipaikalta, jonne auton voi jättää. Reitti on erittäin vaativa, ja sisältää mm. jyrkkiä nousuja ja laskuja. Köngäs itse sijaitsee kattilamaisessa laaksossa, käytännössä joka suunnasta korkeiden kallioseinämien ympäröimänä. Tämän takia putouksen kohinan voi kuulla vasta hyvin läheltä. Juuri ennen putousta kanjonin pohjoispuolella kulkeva reitti laskeutuu monta sataa porrasta alas Fiellun eteläpuolelle, missä on kahlaamo Fiellogeađgejohkan ylittämistä varten. Vaikka joen yli menee apuvaijeri, ei kahlaamon ylitys ole mahdollista korkeimman veden aikaan. Tämän takia putouksen luokse ei ole syytä lähteä ennen kuin vasta loppukesästä tai syksyllä.

Koska putous sijaitsee keskellä erämaata, sen näkeminen vaatii käytännössä aina maastoyöpymisen. Jo tämän vuoksi kohteen saavuttaminen vaatii retkeilijältä hyvää kuntoa ja vaellustaitoja, joita ilman alueella ei tule liikkua. Itse putouksen luona sijaitsee pöydillä ja penkeillä varustettu turvekattoinen kammi, joka on tarkoitettu sääsuojaksi päiväsaikaan. Kaiken kaikkiaan paikka on idyllinen ja kaunis, ja putouksen luokse pääsee leiripaikalta kätevästi valmiita polkuja pitkin. Putousta kuvatessa kannattaa kuitenkin varautua könkään lennättämään runsaaseen vesisumuun.

Putouksen korkeuden, jyrkkyyden, vesimäärän ja upean maiseman johdosta Fiellu kuuluu ehdottomasti Suomen kauneimpiin ja näyttävimpiin vesiputouksiin. Huolimatta vaikeasta saavutettavuudestaan se on putouksena maamme oloissa ainutlaatuinen, ja mahtava retkeilykohde jokaiselle Kevon vaeltajalle.

Ajo-osoite

Karigasniementie 5648, Utsjoki
GPS: 69.39344 (N), 26.11302 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Patikkamatka Kevon retkeilyreittiä pitkin putouksen luokse n. 30 km.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Basiköngäs

Utsjoki

Kevolinkka

Utsjoki


Kommentit (3)

   kairan kulkija - 02.09.2014, 09:32

Top 1o listan kuudella ensimmäisellä olen käynyt, useammankin kerran, vielä on haastetta jotta kaikki tulee koluttua!

   Eija irmeli - 27.07.2014, 23:25

Hienoja kuvia! Kävin Fiellulla n. vko sitten ja vettä riitti .. Komia putous, eikä häirinny yöunia ;)

   Riitta-mummi - 04.09.2013, 13:51

Tosi upea!!
Kiitos, että harrastuksesi tuottaa iloa ja elämyksiä myös
muille!

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 16.08.2012, muokattu viimeksi 02.07.2019

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter