Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Eavrujohkan putous

***--

Utsjoki

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 20 m
Korkein porras 5 m
Pituus 5 m
Virtaama (kesk.) 0.01 m3/s
Virtaama (huippu) 0.12 m3/s
Luokitus Viuhka
Vesistö Eavrujohka
Leveysaste 69.94983 (N)
Pituusaste 27.27575 (E)
Paikkakunta Utsjoki

Eavrujohkan nimetön vesiputous on kirkasvetinen puroputous Utsjoen kunnan äärirajoilla. Putous virtaa Tenojoen laaksossa Suomen ja Norjan raja-alueella, sijaiten lähes kiinni jokea sivuavassa Nuorgamintiessä. Korkeutta tällä lähes pystysuoralla viuhkaputouksella on kartan korkeuskäyrien perusteella arviolta 20 metriä.

Vetensä pieni, mutta sitäkin korkeampi köngäs saa läheisen Vetsijoen länsipuolisilta tuntureilta, mistä Eavrujohka virtaa pohjoiseen. Puron pudotessa alas kalliojyrkänteeltä sen virta jakautuu kahteen osaan. Virroista suurempi leviää alas tullessaan mahtavaksi viuhkaksi, pudoten jyrkänteen pienenpieninä portaina. Toinen, edellistä pienempi "sivuvirta" sen sijaan kiertää jyrkimmät pudotukset ja laskeutuu kallion pikemminkin luiskana kuin putouksena. Könkään jälkeen vesi kerääntyy tien ja kallion väliseen ojaan, josta se alittaa Nuorgamintien syöksytorven kautta. Tämän jälkeen puro laskee rauhallisesti muutaman metrin päässä lipuvaan Tenojokeen.

Koska putous sijaitsee lähes kiinni ajotiessä, sen luokse on erittäin helppo päästä autolla. Jo pelkästään ohi ajamalla putouksen näkee kerralla, ja auton voi tarvittaessa jättää Tenojoen ja Nuorgamintien väliselle pientareelle. Jos paikan päälle pysähtyy, putousta voi ihailla ja kuvata myös kiipeämällä rinteeseen putouksen itäpuolelta, jolloin könkään pääsee näkemään sivulta. Ympärillä avautuva Tenojoen majesteettinen laakso korostaa putouksen kauneutta, liittäen sen osaksi Pohjois-Lapin harvinaisen jylhää luontoa. Varsinkin kesällä ilta-aikaan putouksen kauneus pääsee oikeuksiinsa, kun matalalta paistava aurinko kultaa vesiryöpyn.

Ottaen huomioon könkään helpon saavutettavuuden on hämmästyttävää, ettei kohde ole saanut osakseen juuri ollenkaan julkisuutta, saati virallista nimeä. Vapaasti luonnehdittuna putous nimittäin on aivan kuin Lounais-Suomen Laviassa virtaavan Velhonvuoren putouksen lappalainen isoveli (tai -sisko). Velhonvuoren putous puolestaan on nähtävyytenä monta kertaluokkaa Eavrujohkan putousta tunnetumpi, vaikka jälkimmäinen on korkeampi ja sijaitsee huomattavasti jylhemmissä maisemissa.

Mutta eipä nimen puute putousta pahenna. Mielestäni Eavrujohkan kirkasvetinen puroköngäs on yksi kauneimmista pohjoisimman Lapin pienistä vesiputouksista, jota voi lämpimästi suositella vähintään bongauskohteeksi autoretkellä.

HUOM. Putousta ihailtaessa tulee ehdottomasti varoa autoja, sillä Nuorgamintien nopeusrajoitus on korkea, eikä alueella ole suojateitä!

Ajo-osoite

Nuorgamintie 1092, Utsjoki
GPS: 69.94997 (N), 27.27621 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Putous sijaitsee kalliorinteessä ajotien vieressä.

Video putouksesta


Kommentit (2)

   Admin - 28.11.2016, 11:10

En valitettavasti tunne Nuorgamintien rakennushistoriaa tarkemmin. Varmasti tie on vaikuttanut puron kulkuun jossain määrin, meneehän vesi tien alitse rumpua myöten. Mutta itse jyrkänne vaikuttaa kyllä olevan luonnontilassa (ei mikään tasainen kallioleikkaus), ja ainakin se on sitä tänä päivänä. Vastaavanlaisia putouksia on paljon myös Norjan puolella.

   Petri - 28.11.2016, 08:17

Hei, onko tämä täysin luonnontilainen putous vai onko tienrakentaminen muokannut jyrkännettä tai puronkulkua?

Petri L.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 17.07.2014, muokattu viimeksi 15.11.2020

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter