Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Bierfejohkan putous

***--

Enontekiö

 Putouksen tiedot
Pääsy
Vaikea
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 4 m
Pituus 1 m
Virtaama (kesk.) 0.8 m3/s
Virtaama (huippu) 6 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Bierfejohka
Leveysaste 69.15745 (N)
Pituusaste 21.33989 (E)
Paikkakunta Enontekiö

Bierfejohkan nimetön vesiputous sijaitsee Käsivarren Lapin erämaassa Enontekiöllä. Putous virtaa Meekonjärven lounaispuolella Bierfejohkan (ts. Bierfejoen) alajuoksulla alle kilometrin päässä järvestä. Kyseessä on arviolta nelimetrinen köngäs, jossa vesi putoaa kalliojyrkänteen yli osin portaissa, osin vapaasti. Putous sijaitsee valtakunnallisesti tunnetun Kalottireitin varrella jokeen rakennetun puusillan alla, joten se on alueella retkeilevälle helposti löydettävissä.

Ennen putousta joessa on pienehköjä alle metrin korkuisia koskia, kun vesi virtaa Meekonvaaran eteläpuolitse jylhän kalliouoman läpi kohti järveä. Väriltään vesi on puhtaan kirkasta, kuten Käsivarren erämaa-alueen joissa yleensäkin. Putouksen jälkeen vesi virtaa pienempien koskien saattelemana jyrkkäseinäisessä uomassa jonkin matkaa, ennen kuin rannat madaltuvat ennen Meekonjärveä. Köngästä on helppo katsoa ja kuvata, jos kivikossa kiipeily ei tuota ongelmia. Kauempaakin katsottuna putous on upea näky könkään sulautuessa hienosti tunturimaisemaan.

Koska putous sijaitsee Käsivarren keskisellä erämaa-alueella, sen näkeminen vaatii lyhimmilläänkin n. 30 kilometrin patikkamatkan Kilpisjärveltä Kalottireittiä pitkin Meekonjärvelle. Auton voi jättää Kilpisjärven luontokeskuksen pihalle. Käytännössä putous onkin järkevintä katsastaa, kun suunnitelmissa on vaeltaa Kalottireitillä muutenkin, eli vaikkapa Haltille mentäessä. Tällöin putouksen luokse ehtii kahdessa päivässä.

Vaeltamaan lähdettäessä on muistettava varautua alueelle tyypillisiin äkillisesti vaihtuviin sääilmiöihin (mm. kovat sadekuurot, sumu, kova tuuli jne.) ja hankalaan maastoon. Esimerkiksi kivirakan ja pienten jokien ylittämiset, samoin kuin jyrkät nousut ja laskut ovat tavallisia. Putousta verraten lähellä sijaitsevat kuitenkin Meekonjärven autio- ja varaustupa, joissa vaeltajan on hyvä yöpyä. Käytännössä putouksen näkeminen edellyttää hyvää fyysistä kuntoa ja vaellustaitoa, joita ilman alueelle ei tule lähteä.

Kun putouksen luokse pääsee, on se jylhä, komea ja näyttävä luontokohde. Vaikkei Bierfejohkan putous läheisen Pihtsuskönkään tasolle ylläkään, on se Kalottireitin varrelle osuvien könkäiden joukossa selvää parhaimmistoa!

Ajo-osoite

Käsivarrentie 14145, Kilpisjärvi (Enontekiö)
GPS: 69.01184 (N), 20.89057 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Patikkamatka Kilpisjärven luontokeskukselta Kalottireittiä pitkin putouksen luokse n. 30 km.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Kitsiputous

Enontekiö

Pihtsusköngäs

Enontekiö

Tsahkalputous

Enontekiö


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 02.03.2012, muokattu viimeksi 10.04.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter