Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Bassecohkajohkan putous

**---

Utsjoki

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 3 m
Pituus 5 m
Virtaama (kesk.) 0.17 m3/s
Virtaama (huippu) 2.5 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Bassecohkajohka
Leveysaste 69.39524 (N)
Pituusaste 26.06911 (E)
Paikkakunta Utsjoki

Bassecohkajohkan virallisesti nimetön putous on arviolta nelimetrinen portaittainen köngäs, joka virtaa Bassecohkajohka-nimisessä pienessä joessa lähellä Utsjoen Karigasniemeä. Putous sijaitsee joen alajuoksulla paikassa, jossa joki alittaa Karigasniementien ennen laskemistaan läheiseen Basijavri-järveen.

Vetensä Bassecohkajohka putouksineen saa Karigasniementien pohjoispuolisilta erämaa-alueilta, erityisesti Ailikasjängän suoalueelta. Monesta pienestä purosta syntyvä joki alittaa viime metreillään Karigasniementien betonisillan useana peräkkäisenä koskena. Itse putous sijaitsee sillasta n. 20 metrin päässä alavirtaan, kun joki syöksyy rinteeltä alas kahtena portaana. Paikka sijaitsee alle kahden kilometrin etäisyydellä valtakunnallisesti tunnetun Kevon luonnonpuiston retkeilyreitin lähtöpisteestä.

Putouksen portaista ensimmäinen on reilun metrin korkuinen loivahko kaskadi, jonka jälkeen joki virtaa tasaisena muutaman metrin ennen syöksymistään 2-3 metrin korkuiseen jyrkkään pääputoukseen. Pääosa vedestä keskittyy putouksen itäiselle laidalle johtuen portaan epäsymmetrisestä muodosta. Alhaalla vesi kiemurtelee rauhallisesti solisten tiensä tunturikoivikoiden täyttämän kivikon läpi kohti Basijavria.

Bassecohkajohkan putous ei ole korkeudeltaan ja vesimäärältään erityisen suuri, mutta sen sijainti "salaisessa paikassa" lähellä tietä tekee könkäästä mielenkiintoisen retkikohteen. Vaikka kävelymatka tieltä putoukselle ei ole erityisen pitkä, ei köngästä ympäröivä maasto suinkaan ole helpoimmasta päästä.

Putouksen länsipuolella on irtokivistä koostuva jyrkkä ja vaikeakulkuinen rinne, jonka päällä menee (ilmeisesti epävirallinen) polku. Polulle pääsee ainoastaan ryömimällä ajotietä sivuavan poroaidan ali. Jos putouksen haluaa nähdä kunnolla ja läheltä, on polulta laskeuduttava rinnettä pitkin alas joen rantaan, mikä kysyy kuntoa ja varovaisuutta. Kun alas on päässyt, on putouksen kuvaaminen kuitenkin suhteellisen helppoa avoimen maaston ansiosta.

Vailla nimeä oleva Bassecohkajohkan putous on hauska pieni luontokohde, joka lienee vaikean pääsynsä vuoksi pysynyt piilossa retkeilijöiden enemmistöltä, vaikka virtaakin lähellä ajotietä. Pelkästään tämän putouksen vuoksi ei alueelle kannattane kauempaa lähteä, mutta esim. Kevon luonnonpuiston retkeilijöille putous voisi olla mukava pieni lisäkohde tutkittavaksi.

Ajo-osoite

Karigasniementie 5821, Utsjoki
GPS: 69.39547 (N), 26.06847 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle poroaidan ali polkua ja rinnettä n. 100 metriä.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Basiköngäs

Utsjoki

Kevolinkka

Utsjoki


Kommentit (1)

   V.K. - 06.09.2016, 15:54

Google mapsin mukaan Bassecohkajohkan suomenkielinen nimi olisi Pyhäharjunoja. No, hieno putous jokatapauksessa ja tuolla pitää joskus käydä!

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 27.07.2016, muokattu viimeksi 27.03.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter