Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Basiköngäs

****-

Utsjoki

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 8 m
Korkein porras 4 m
Pituus 35 m
Virtaama (kesk.) 0.8 m3/s
Virtaama (huippu) 5 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Basijohka
Leveysaste 69.39646 (N)
Pituusaste 25.95004 (E)
Paikkakunta Utsjoki

Moni retkeilijä muistaa Pohjois-Lapista Utsjoen kunnan alueelta Kevon luonnonpuiston jylhine kanjoneineen, ja puistossa mahtavana kohisevan Fiellun putouksen. Harvempi kuitenkaan tietänee, että aivan lähellä Kevon retkeilyreitin läntistä lähtöpistettä pauhaa myös toinen mahtava vesiputous, jolle ei tätä kirjoittaessa ole annettu vielä virallista nimeä.

Basikönkääksi tässä kutsuttava putous kuohuaa Basijohka-nimisessä joessa, joka virtaa aluetta halkovan Karigasniementien eteläpuolella. Putous sijaitsee Basiskaidi ja Vuohccoskaidi -nimisten tunturiselänteiden välisessä laaksossa paikassa, jossa joki pienen mutkan tehtyään virtaa kallioisen jyrkänteen yli. Veden syöksyessä alas syntyy jylhä kolmiportainen vesiputous, jonka kokonaiskorkeus lähentelee jopa kahdeksaa metriä. Vetensä joki ja putous saavat läheisestä suuresta Basijavri-järvestä.

Putous alkaa parimetrisellä koskiluiskalla, jossa aiemmin läpinäkyvä joen virta muuttuu valkoiseksi kuohuksi. Luiskan jälkeen vesi pyörteilee hetken pienessä altaassa ennen syöksymistään lähes pystysuoraan pääputoukseen. Pääputouksen niska on leveä ja könkään korkeus arviolta 3–4 metriä, ja jyrkänteestä pilkistävä kieleke jakaa virran kahteen osaan. Putouksen kolmas ja viimeinen porras on pääputousta loivempi, ja korkeudeltaan noin kaksi metriä. Sen kohdalla joen uoma myös kaventuu, mikä yhdessä vedessä olevien lohkareiden kanssa lisää virran voimaa. Putouksen jälkeen vesi jatkaa matkaansa alavirtaan virkistävästi solisten.

Kun Basikönkään näkee ensimmäistä kertaa, voi jälleen kerran tuntea löytäneensä ainutlaatuisen luonnonihmeen keskeltä Lapin erämaiden rauhaa. Jyrkkä, valkoisen kuohun peittämä jyrkänne aurinkoisen tunturikoivikon ympäröimänä rauhoittaa mieltä, ja saa varmasti monen retkeilijän ihmettelemään, miksei näin upeaa luontokohdetta ole merkitty yhteenkään viralliseen maastokarttaan. Omasta mielestäni putouksen olemusta voisi parhaimmillaan verrata jopa Oulangan kansallispuiston kuuluisaan Jyrävään, vaikka Basikönkään vesimäärä ja korkeus ovatkin selvästi tätä pienempiä.

Putouksen luokse pääsee helpoiten jättämällä auton Karigasniementien varteen, ja kävelemällä viereisessä poroaidassa olevasta aukosta lähtevää polkua pitkin etelään. Jos aukko on suljettu rautalangoilla, niiden ali voi ryömiä. Polkua kannattaa seurata suurelle ruohikkoaukealle, josta matkaa voi jatkaa tunturikoivujen peittämää polutonta rinnettä alas aina Basijohkan rantaan. Rinnettä laskeutuessa tulee varautua tiheisiin koivikoihin ja välistä jyrkkään maastoon. Kun joen virta solisee edessä, tulee sen rantaa patikoida ylävirtaan, kunnes putouksen valkoiset kuohut siintävät korkealla puiden lehvästöjen takana. Huomionarvoista on, että joessa on myös toinen pienempi (parimetrinen) putous alle 200 metrin päässä pääputouksesta alavirtaan. Yhteensä kävelyä tieltä putoukselle kertyy n. 1.5 kilometriä.

Putouksen alapuolella liikkuminen on avoimen maaston vuoksi helppoa, ja hyviä kuvauspaikkoja on paljon. Mikäli könkään haluaa nähdä myös ylävirrasta niskan puolelta, on kiivettävä ja laskeuduttava erittäin jyrkkää rinnettä joen pohjoispuolella (ei sovi heikoille!), kunnes pääsee ylimmän putousluiskan ja pääputouksen välisen altaan rannalle. Tämä paikka on kuin luonnon oma piilo, jossa voi levähtää ja istahtaa kaatuneen puunrungon muodostamalle penkille kosken pauhua kuunnellen. Itse täytin myös retkivesipulloni täällä, kuin kunnianosoituksena putoukselle.

Kaiken kaikkiaan Basiköngäs on ainutlaatuinen ja erittäin suositeltava retkikohde uusien suomalaisten vesiputousten ystäville. Erityisesti Karigasniemen ja Kaamasen alueella matkaileville se sopii hyvin päiväretken kohteeksi. Samalla suuren ja nimettömän putouksen olemassaolo muistuttaa, ettei läheskään kaikkia Suomen hienoimpia virtaavan veden helmiä ole vielä kartoitettu. Olkoon tässä Karigasniemen oma Jyrävä!

Huom. Vaikkei Basikönkäälle ole tiettävästi koskaan määritelty koskiluokitusta, sen voinee vapaasti arvioiden olettaa olevan V–VI, eli erittäin vaikea. En siis suosittele laskemista kenellekään, joka ei lukeudu koskimelonnan huippuammattilaisiin.

Ajo-osoite

Karigasniementie 6394, Utsjoki
GPS: 69.40130 (N), 25.92610 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle poroaidan aukosta lähtevää pääosin polutonta maastoa pitkin n 1.5 km.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Kevolinkka

Utsjoki


Kommentit (1)

   Julius Linnanen - 28.07.2019, 19:53

Basikönkäällä tänään käyneenä, suosittelen ehdottomasti! Todellinen jalokivi erämaassa. Seurasin porojen jättämää polkua alajuoksulta ylös putoukselle päin ja törmäsinpä matkalla muutamaan poroonkin, jotka olivat juomassa joesta. Hankalakulkuinen maasto teki matkasta putoukselle todellisen seikkailun!

Vinks vinks; laittakaa gps:ään/google mapsiin putouksen tarkat koordinaatit, niin ette kävele turhaan väärään suuntaan (nimim. ensi kerralla viisampi)

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 26.07.2016, muokattu viimeksi 14.08.2020

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter