Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Auttinojan putous

***--

Posio

 Putouksen tiedot
Pääsy
Hyvin vaikea
Korkeus (yht.) 50 m
Korkein porras -
Pituus 300 m
Virtaama (kesk.) 0.27 m3/s
Virtaama (huippu) 2.5 m3/s
Luokitus Putousten sarja
Vesistö Auttinoja
Leveysaste 66.13997 (N)
Pituusaste 27.56309 (E)
Paikkakunta Posio

Auttinojan nimetön vesiputous sijaitsee Posiolla Korouoman rotkolaakson koillisrinteellä. Putous virtaa rotkolaakson keskellä sijaitsevan lehtojensuojelualueen itäpuolella paikassa, jossa Auttinoja ylittää kallioisen jyrkännelinjan. Korkeuskäyrien perusteella vesi putoaa kolmensadan metrin matkalla yli 50 metriä monessa eri portaassa.

Auttinojan putous on tätä kirjoittaessani vaikeapääsyisin koskaan näkemäni suomalainen vesiputous. Putousta ympäröivä maasto on jyrkkien rinteiden ja louhikoiden takia erittäin vaikeakulkuista, eikä köngästä ole helppoa päästä näkemään mistään suunnasta. Niskan puolelta putouksen luokse pääsee patikoimalla läheiseltä metsäautotieltä etelään ja lounaaseen, ylittämällä Auttinoja ja jatkamalla joen vartta länteen. Putous sijaitsee paikassa, jossa joki viettää jyrkästi alaspäin samalla kun maasto sen molemmin puolin kohoaa voimakkaasti. Näkymät alas ovat erittäin rajalliset, eikä köngästä juuri pääse niskaa edemmäs ihailemaan.

Alapuolelta putouksen näkemistä voi yrittää patikoimalla laakson pohjalla kiemurtelevaa Korouoman retkeilyreittiä pitkin Auttinojan ja Korojoen yhtymäkohtaan. Patikoinnin voi aloittaa esimerkiksi em. metsäautotieltä kävelemällä retkeilyreittiä ensin Pajupuron autiotuvalle ja sieltä Korojokea seuraten Auttinojalle. Korojoen ylittämisen jälkeen voi yrittää kiivetä Auttinojan varresta rinnettä ylös. Putouksen näkeminen on kuitenkin tästäkin suunnasta vaikeaa, sillä rinne on todella jyrkkä ja sisältää valtavaa kivilouhikkoa, jonka alla vesi virtaa. Kivien välissä on salakavalia onkaloita, joihin jalka helposti luiskahtaa. Louhikon ympärillä rinne on niin ikään jyrkkä, vaikeakulkuinen ja täynnä ryteikköä sekä kaatuneita puita, mikä vaikeuttaa kiipeämistä.

Koska Auttinojan putous lienee yksi Suomen vähiten tunnetuista vesiputouksista, se on jo tältä kannalta mielenkiintoinen. Veden määrä Auttinojassa on vielä keskikesälläkin kohtuullinen ja rotkolaakson maisemat jylhiä, ja putouksen voinee jo korkeutensa puolesta olettaa näyttäväksi. Ryteikön keskellä kuohuessaan vesi putoaa alas useassa könkäässä, joista monet ovat lähestulkoon pystysuoria. Mutta millainen on itse pääputous heti könkään niskan jälkeen jää kuitenkin vielä nähtäväksi, sillä putouksella liikkuminen voi pahimmillaan olla hengenvaarallista. Itseltäni jäi pääputous alhaalta katsottuna n. 150 metrin päähän kivilouhikon yläpuolelle näkymättömiin, koska rinne kävi liian vaikeaksi kiivetä.

Auttinojan putouksen ihailemista ja kuvaamista voi kokemuksen pohjalta suositella lähinnä huippukuntoisille kiipeily- ja vaellusharrastajille. Muiden Korouomassa vierailevien luonnonystävien on viisaampaa tutustua vaikkapa läheisiin Saukko-ojan tai Koivukönkään putouksiin, joiden luokse pääsee helposti hyväkuntoisia polkuja pitkin.

Jos kuitenkin olet joskus käynyt Auttinojan putouksen huipulla ja kuvannut sen onnistuneesti, ota ihmeessä yhteyttä. Nostan hattua ja saatan jopa pyytää kuvia lainaksi.

Lisätietoa

Korouoman reitit

Ajo-osoite

Nimetön soratie, 97815 Posio
GPS: 66.13376 (N), 27.60115 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Ajotieltä kävelyä putouksen alapuolelle retkeilypolkua pitkin n. 2.5 km. Putous sijaitsee erittäin vaikeakulkuisessa ja vaarallisessa rinteessä.

Video putouksesta

Kuvagalleria

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Sauna

Leirintäalue

Sauna

Ravintola

Hotelli

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Auttiköngäs

Rovaniemi


Kommentit (5)

   Petri Rautiainen - 24.07.2016, 21:10

Noista vesiputouksista ja koskista olisi kiva saada postikorttimaisia kuvia, joissa olisi mahdolliset tiedot kuva-aiheesta kortin takana, koska olen keräillyt niitä ja tehnyt postikorttikokoelmaa.

Huuto.netistä ei tunnu löytyvän. Kaikki, mitä sieltä löytyy, itsellä jo on.

Tosi hienoja kuva-aiheita ja hyvät tiedot kohteista tuntuu olevan.

Terveisin

Petri Rautiainen

   v.k. - 04.10.2015, 19:46

Hieno video, Antti Kettunen! Muuten, mikä tuo "bridaveil waterfall of Korouoma" on? Veikkaisin että se on yksi laakson kaakkoisrinteen "jääputouksista", jotka muodostavat talvella upeita jäämuodostelmia mutta tietääkseni mikään "jääputouksista" ei ole noin runsasvetinen. Kertoisitko missä päin korouomaa tuo putous sijaitsee. Menen nimittäin parin viikon päästä itse Korouomaan. Suosittelen muuten käymään Korouoman kanjonilaavujen läheisyydessä sijaitsevalla Ruskeavirta-putouksella. Putous on erittäin vähävetinen mutta korkea ja jyrkkä. Pudotusta sillä on 40-60 metriä eri lähteistä rippuen, ja putous on lähes pystysuora. Ruskeavirta on myös yksi jääputouksista.

   Antti Kettunen - 23.09.2015, 23:11

Oheisess linkissä on videota Korouomasta. Videon lopussa näkyy Auttinojan vesiputouksen alaosa. Kartan korkeuskäyrien perusteella mitattuna Auttinojan putous on noin 60 metriä. Vetää vertoja Maaningan Korkeakoskelle ja Mallan kyynelille. http://anttifox.1g.fi/kuvat/syksy/maisemia/Posio/Korouoma_20092015.m2ts

   Irma ziemer - 06.09.2015, 20:27

Oletko nähnyt ranualaisen kuvia Korouomasta ja Auttikönkäästä? AirCamera Oy,terv Irma

   Pekka - 09.07.2013, 13:28

Challenge accepted, pakkohan sitä on lähteä kokeilemaan saisiko tuon kuvattua. =)

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 06.08.2012, muokattu viimeksi 18.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter