Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Auttiköngäs

****-

Rovaniemi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 16 m
Korkein porras 16 m
Pituus 50 m
Virtaama (kesk.) 5.2 m3/s
Virtaama (huippu) 45 m3/s
Luokitus Louhikkoputous
Vesistö Auttijoki
Leveysaste 66.28819 (N)
Pituusaste 27.20296 (E)
Paikkakunta Rovaniemi

Auttiköngäs on suuri, valtakunnallisena nähtävyytenäkin tunnettu vesiputous Auttijoessa Rovaniemen itäpuolella. Kyseessä on lähes 16-metrinen putouskoski jyrkkäreunaisessa kalliokanjonissa, jonne vesi kuohuaa pitkin louhikkorinnettä. Putouksen nimessä esiintyvä "Autti" on peräisin saamenkielen sanasta ávzi, joka tarkoittaa rotkoa ja laaksoa. Pohjois-Suomen vesiputousten nimissä usein esiintyvä "köngäs" (keävngis) puolestaan tarkoittaa jyrkkää koskea.

Putous alkaa pienen patosillan alta joen alitettua ensin Rovaniementien, ja virrattuaan siitä pohjoiseen vajaat kaksi kilometriä. Sillan alta vesi putoaa ensin säännöllisenä luiskana kivikkoon ja kuohuu siitä alas kanjonin pohjalle useana eri virtana. Rotkon pohjalla virta jatkaa matkaansa kohti Kemijokea tasaisempana koskena.

Auttiköngästä ympäröivä kanjoni kuuluu läheisen Korouoman rotkolaakson kanssa samaan n. miljoona vuotta vanhaan murtuma-alueeseen, joka mannerjään sulettua on pysynyt nykyisessä muodossaan 8000 vuotta. Koko alue on yhtä suurta halkeamaa, joka on syntynyt kallion lohkoliikuntojen ja niistä aiheutuneiden maanjäristysten seurauksena. Putouksen ympäristö puolestaan on monisatavuotista ikimetsää, joka kuuluu nykyisin Pohjois-Suomen vanhojen metsien suojeluohjelmaan (alue rauhoitettu 1929).

Auttikönkään ainoana esteettisenä vikana voi pitää koskessa sijaitsevia ihmisen tekemiä rakennelmia, jotka laimentavat muuten jylhää rotkomaisemaa. Pohjois-Suomen metsien hakkuiden alettua 1800-luvun lopulla myös Auttijoki muodostui merkittäväksi tukkien uittoväyläksi. Veden kulun säätelemiseksi Auttikönkääseen tarvittiin tuolloin pato (ns. tammi) sekä puiden uittoa varten ränni. Ensimmäinen virallinen maininta rännistä on vuodelta 1889. Uittotyöt joessa jatkuivat aina 1970-luvulle, ja nykyisin kaikki rakenteet on kulttuurihistoriallisista syistä museoitu.

Auttiköngäs 1936
Auttiköngäs vuonna 1936, kun uittoränni oli vielä alkuperäisessä käytössään. Kuva: Aarne Pietinen (Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma)

Menneinä vuosisatoina Auttijoki toimi myös Vienasta Kuusamon ja Posion kautta Kemijokisuulle johtavana kauppareittinä. Kauppamiehet pysähtyivät tuolloin Auttin kestikievarissa, ja köngäs ohitettiin kantamalla tavarat soutuveneestä toiseen putouksen ohi. Suomen ja Venäjän välisen pitkän vihan (1570–1595) ja myöhemmin isovihan (1713–1721) aikoina joki toimi myös hyökkäävien armeijoiden kulkureittinä. Perimätieto kertoo myös useista Auttikönkääseen hukkuneista ihmisistä vielä "vihavuosien" jälkeenkin. Kun ottaa huomioon putouksen voiman ja korkeuden, voi tarinoiden totuuspohjaa pitää varteenotettavana.

Auttikönkään luokse pääsee helposti kääntymällä Rovaniementieltä Auttikönkääntielle, ja ajamalla soratietä kilometrin verran tien päähän. Alueella on parkkipaikka, kahvila sekä päivätupana kesäisin toimiva uittopirtti, jossa on nähtävissä Auttikönkään historiaan ja uittokulttuuriin liittyvä valokuvanäyttely. Alueella on lisäksi 3.5 km luontopolku kierrettäväksi, hyvät näköalapaikat, sekä polun varrella (kuten myös parkkipaikan vieressä) retkeilijöille laavu ja tulentekopaikka. Paikoitusalueen ympäristössä on huomioitu myös liikuntarajoitteiset.

Kaiken kaikkiaan Auttiköngäs on hieno ja runsasvetinen putous, jolla on tärkeä paikkansa koko Pohjois-Suomen historiassa. Ilman ylimääräisiä rakenteita putous ansaitsisi täydet viisi tähteä. Nykyiselläänkin köngäs on silti yksi Suomen upeimmista.

Ajo-osoite

Auttikönkääntie 120, Rovaniemi
GPS: 66.28796 (N), 27.20142 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Putous sijaitsee parkkipaikan vieressä.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Leirintäalue

Sauna

Ravintola

Hotelli

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (4)

   Admin - 29.07.2015, 10:36

Hyvä kysymys. :) Keväällä 2009 kuvan 13/14 puuportaat olivat vielä sellaisessa kunnossa, että katsoin voivani niitä laskeutua, vaikka niiden rikkinäisyydestä olikin paikalla varoitus. En vain malttanut jättää niin ainutlaatuista kuvakulmaa käyttämättä. Nyt portaisiin ei taida päästä enää ollenkaan, ja parempi niin.

   V.K. - 26.07.2015, 00:02

Jälkikommentti:
Yllätyin todella putouksen runsasvetisyydestä. Vaikka oli keskikesä, virtasi putouksessa vettä varmaan ainakin tuo ohessa mainittu 5.2m3/s, ja putouksesta nousi sumuista vesihöyryä. Samalla reissulla tuli nähtyä myös läheinen Paloköngäs. Muuten, kysyisin vielä miten kummassa sait otettua tuon kuvan 13/14? Kun itse kävin paikalla, löysin pelkän 70 metriä korkean kallioseinämän josta alas tuiskahtaminen olisi merkinnyt varmaa hengenmenoa, onneksi siinä oli kaiteet. Myöskään patosillalta putouksen viereen ei voinut laskeutua, sillä uittokourun viereiset portaat olivat lahot ja rikkinäiset.

   V.K. - 25.07.2015, 23:57

Todella hieno putous! Luonnehtisin sinä "Rovaniemen Kiutakönkääksi". Vesiputouksena Auttiköngäs ei muistuta Kiutaköngästä juurikaan, mutta ympäristön kanjonit ja punertavat kalliot ovat molemmissa putouksissa samantapaisia, Auttilla korkeuserot ovat jopa astetta suuremmat.
Myöskin sanat "autti" ja "kiuta" ovat ilmeisesti synonyymejä?
Jokatapauksessa todella hieno putous oli, Könkäänvaaran näkötornista avautui uskomattomat maisemat. Jopa putouksen vanhat patorakenteet eivät omasta mielestäni rumentaneet koskea, vaan muodostivat yhdessä kuohuvan vesiputouksen kanssa hienon kokonaisuuden. :)

   Tuula Pölönen - 25.05.2014, 18:35

Mahtava paikka , kannatti tulla Ylöjärveltä ihastelemaan kevätkuohuissa olevaa Auttiköngästä ,palvelu kahvilassa oli erinomaista.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 18.01.2012, muokattu viimeksi 18.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter