Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Alaköngäs

***--

Posio

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 5 m
Korkein porras 2 m
Pituus 25 m
Virtaama (kesk.) 0.95 m3/s
Virtaama (huippu) 3.8 m3/s
Luokitus Putousten sarja
Vesistö Kurttajoki
Leveysaste 66.18435 (N)
Pituusaste 27.45840 (E)
Paikkakunta Posio

Alaköngäs on Posiolla Korouoman rotkolaaksossa sijaitseva portaittainen vesiputous. Putous sijaitsee laakson koillisrinteellä virtaavan Kurttajoen alajuoksulla n. puolen kilometrin päässä Koivukönkään putouksesta, joka on alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Alaköngäs alkaa joen tehdessä tiukan U-mutkan länteen hieman ennen laskemistaan rotkolaakson pohjalla virtaavaan Korojokeen. Välittömästi mutkan jälkeen joki putoaa arviolta viisi metriä, mistä pääosa keskittyy kahteen portaaseen. Kummankin portaan korkeus on parin kolmen metrin luokkaa muun korkeuseron jäädessä portaiden väliseen "tasanteeseen". Kumpikaan porras ei myöskään ole suora putous vaan kaskadi, jossa vesi putoaa alas pieninä portaina, alemmassa enimmäkseen luiskana.

Vesiputouksena Alaköngäs on melko vähän tunnettu, vaikka se on komeudeltaan vähintään samaa luokkaa kuin saman joen (matalampi) Koivuköngäs. Alakönkään omaa jylhyyttä korostaa lisäksi joen itäpuolen korkea kalliojyrkänne.

Putoukselle pääsee helpoimmin jättämällä auton läheiselle paikoitusalueelle Kurtankaltiontien päässä, ja kävelemällä ensin puolen kilometrin matkan hyväkuntoista polkua Koivukönkäälle. Koivukönkäältä matkaa voi jatkaa metsän läpi joen länsipuolista rantaa alaspäin, kunnes Alaköngäs tulee vastaan. Alakönkäälle ei vie erillistä merkittyä reittiä saati kunnollista polkua, ja se onkin kätevintä katsastaa samassa yhteydessä, kun rotkolaakson alueella liikkuu muutenkin.

Kokonaisuutena Alaköngäs sulautuu hyvin Korouoman ainutlaatuiseen rotkomaisemaan, jossa se täydentää alueella muutenkin runsaslukuisten vesiputousten sarjaa. Suositeltava nähtävyys jokaiselle reippaalle retkeilijälle!

Ajo-osoite

Kurtankaltiontie 195, Posio
GPS: 66.19074 (N), 27.45516 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle parkkipaikalta n. 1 km.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Sauna

Leirintäalue

Sauna

Ravintola

Hotelli

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Auttiköngäs

Rovaniemi


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 09.03.2012, muokattu viimeksi 18.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter