Vuodenvaihteen ajatuksia ja suunnitelmia vuodelle 2018

Julkaistu: 31.12.2017

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on kulunut niin että hujahti, ja on jälleen pikkuhiljaa aika kääntää katseet kohti tulevaa kevättä. Samalla on mukavaa muistella hetken aikaa kuluneen vuoden tapahtumia, ja pohtia myös tulevaisuuden ideoita Suomen Vesiputoukset -sivuston näkökulmasta.


Kullaojan putous nousi Sallan luontomatkailun tähdeksi – mitä seuraavaksi?

Ehkäpä suurin yksittäinen saavutuksemme vuonna 2017 oli Kullaojan kauniin vesiputouksen nostaminen osaksi Sallan kunnan virallista luontomatkailuverkostoa (ks. matkailukoordinaattorin haastattelu täältä). Putous sai syyskuussa 2017 virallisen opaskyltin maastoon (kuva alla), ja kunnan matkailupalvelujen mukaan putousta on kysellyt vuoden aikana moni retkeilijä.

KullaojaKyltti
Kullaojan putouksen uusi opaskyltti syksyllä 2017. Kuva: Heikki Partanen

Tietojemme mukaan Sallan kunta suunnittelee tällä hetkellä yhdessä Metsähallituksen kanssa putouksen kehittämistä luontomatkailukohteena, ja kaavailee kohteen lähelle mm. puuportaita, jotka suojaisivat putoukselle vievää metsärinnettä kulumiselta. Tämä on hyvä asia, sillä vain luonnon ehdoilla tehty luontomatkailu on mielestämme kannatettavaa, ja Kullaojan putous jos mikä ansaitsee arvokkaiman mahdollisen huolenpidon jatkossakin.

On mahdollista, että Kullaojan putouksen rohkaisemana järjestämme alkavan vuoden aikana muitakin vastaavanlaisia kampanjoita luontomatkailun edistämiseksi Suomen vielä tuntemattomilla vesiputouksilla. Nämä suunnitelmat ovat kuitenkin vielä alustavalla tasolla, ja niiden toteutuminen riippuu viime kädessä aina paikallisista ihmisistä, sekä kunnan matkailuviranomaisten tahdosta.

Aika siis näyttää, miten käy, ja rakentavaa palautetta (osoitteeseen info(ät)suomenvesiputoukset.fi) kuuntelemme aina. Suomalaisen luontomatkailun ja retkeilyharrastuksen edistäminen vesiputousten kautta tulee silti jatkossakin pysymään yhtenä toimintamme peruskivenä.

Image0021AscaledKULLAOJA
Kullaojan putous nousi Sallan kunnan uudeksi matkailunähtävyydeksi voitettuaan Suomen Uusi Putousnähtäyvyys -äänestyksemme 2017. Kuva: Jussi Laine


Haluaisitko Suomen Vesiputoukset -sivustolle enemmän tietoa paikallisista matkailuyrittäjistä?

Harkitsemme parhaillamme myös mahdollisuutta lisätä vuoden 2018 aikana Suomen Vesiputoukset -sivuston putousartikkeleihin kokonaan uuden toiminnon, joka näyttäisi kävijälle (tämän niin halutessa) kunkin putouksen lähellä sijaitsevia matkailuyrityksiä yhteystietoineen.

Tällöin sivustomme käyttäjät voisivat putousretkiä suunnitellessaan löytää paikalliset matkailupalveluiden tarjoajat (esim. majoitusliikkeet, kahvilat, ravintolat jne.) entistä helpommin, mikä ennestään tukisi paikallista yrittäjyyttä ja sitä kautta edistäisi suomalaista luontomatkailua. Efektiivisesti kyseessä olisi myös matkailupalveluiden tuottajille uusi kanava tavoittaa asiakkaita.

Nämäkin suunnitelmat ovat vielä hyvin alustavalla tasolla, eikä toiminnon tarvitsemaa tekniikkaa ole vielä koodattu. Varmaa on silti se, että mitään mainosblogia sivustosta ei missään vaiheessa tulla tekemään, vaan ulkoasu säilyy hillittynä ja seesteisenä vastaisuudessakin. Toki toteutumiseen vaikuttaa myös se, innostuvatko paikalliset matkailupalveluiden tuottajat Suomen Vesiputoukset -sivustosta uutena potentiaalisena asiakaskanavana. Otamme joka tapauksessa mielellämme ehdotuksia ja palautetta vastaan näistäkin ajatuksista.


Uusia putouksia etsitään myös 2018

Kaiken edellä kerrotun ohessa jatkamme tulevanakin vuonna uusien suomalaisten vesiputouksien etsimistä, kartoittamista ja kuvaamista sivustolle. Muutamia potentiaalisia kohteita tiedossamme jo onkin, mutta loppu säilyköön salaisuutena, kunnes kamera on laulanut. Kuulemisiin siis tämän osalta toistaiseksi.

DSC0154scaled
Peipospuron Kohiseva Rautavaarassa oli vuoden 2017 todellinen uusi "putous-tähtemme" :)


Putousharrastus kasvussa edelleen

Vuoden 2017 aikana Suomen Vesiputoukset -sivustolla vieraili reilut 59 000 eri kävijää, mikä on n. 27 % enemmän, kuin vuoden 2016 aikana. Tämä osoittaa, että vesiputouksiin liittyvä luontomatkailu ja harrastuneisuus on edelleen selvässä kasvussa.

Sama suunta näkyy siinäkin, että Suomen vesiputouksia on tätä nykyä sivustomme ohella esillä monessa luonto- ja retkeilyblogissa ympäri internetiä, sekä toki myös Instagramin ja Pinterestin kaltaisissa some-palveluissa. Kerrottakoon vielä loppuun, että haastattelimme marraskuussa 2017 sivustollemme Kuvakulmilla.com -luontoblogin pitäjää Tero Hintsaa, joka on innokas putousharrastaja, luontokuvaaja ja myös sivustomme aktiivinen seuraaja. Kannustakoon Teron haastattelu osaltaan myös uusia luontokuvaajia putousten pariin!

SaaripuronPutous24062017TeroHintsa
Saaripuron Putous kuohui jylhästi kesäkuussa 2017. Kuva: Tero Hintsa

Toivotamme kaikille kävijöillemme rauhaisaa vuodenvaihdetta 2018, ja iloista kevään odotusta!


Terveisin,

Jussi Laine
Sivuston perustaja


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

  Yhteistyössä

Twitter