Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Vesiputousten monet hahmot maailmalla

Julkaistu: 12.05.2020

Yksi Suomen ja koko mailman vesiputousten kiehtovimpia piirteitä on niiden monimuotoisuus ja yksilöllisyys: kahta samanlaista putousta ei ole.

Tämänkertaisessa artikkelissa annamme äänen vierailevalle kirjoittajallemme Minna Kumpulaiselle, joka pohtii omin sanoin maailman vesiputousten luokittelua ja tunnettavuutta. Monia artikkelissa kuvattuja putoustyyppejä esiintyy myös Suomessa:

Miten luokitella vesiputouksia?

Vesiputoukset ovat kiehtoneet ihmisiä kautta aikojen. Elokuvissa, kuten Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta ja Up - kohti korkeuksia on käytetty vesiputouksia tärkeänä osana tarinankerrontaa. Myös esimerkiksi maalaaja Hiroshi Senju suoltaa inspiraationsa vesiputouksista sekä https://www.ottokasino.com -kaltaiset pelisivustot käyttävät vesiputouksia omanlaisenaan inspiraation lähteenä esimerkiksi slottipeleissä.

Heti ei tulisi ehkä ajatelleeksi, että vesiputouksiakin on monia eri tyyppisiä. Toki jokainen voi omin silmin nähdä, että vesiputouksia on erilaisia, mutta niitä voidaan myös luokitella niiden eri ominaisuuksien mukaisesti. Vesiputouksia voidaan luokitella esimerkiksi niiden muodon ja vesimäärän mukaan – tässä jutussa keskitymme kuitenkin nimenomaan niiden ulkomuotoon perustuvaan luokitteluun.

Geologinen kategorisointi

Yksi tapa luokitella vesiputouksia on kategorisoida niitä geologisen ulkomuodon mukaan. Ongelmaksi tämän tyyppisessä kategorisoinnissa muodostuu se, että kun luokittelu jätetään visuaalisen silmän varaan, se jättää paljon tulkinnan varaa. Tämän tyyppisessä kategorisoinnissa ei siis ole tismalleen oikeita tai vääriä tulkintoja ja luokitteluja.

Syöksyvät (eli pystysuorat) vesiputoukset ("plunge waterfalls") ovat vesiputouksia, jotka laskeutuvat alas koskettamatta takana olevaa kallion seinämää. Ne siis laskeutuvat reunamalta suoraan veteen suihkeena. Usein tämän tyyppiset vesiputoukset aiheuttavat ympärilleen niin paljon suihketta ja roiskeita, että putouksen takana oleva kallio kuluu, jolloin vesi muodostaa alkoveja tai koloja kallioon. Tällaisten vesiputouksien taakse voi siis mennä jopa seisomaan! Esimerkkejä tämän tyyppisistä vesiputouksista ovat esimerkiksi Rainbow Falls upean luonnon omaavalla Havaijilla, Bridal Veil Falls Uudessa-Seelannissa ja Steinsdalsfossen Norjassa.

Vesiputoukset, joita englanniksi kutsutaan nimellä “horsetail” (eli "hevonhäntä"), laskeutuvat jyrkästi hevosen hännän muodossa hipoen kallion seinämää. Tämän tyyppiset vesiputoukset ovat usein iältään nuorehkoja, etenkin verrattuina aiemmin mainittuihin syöksyviin vesiputouksiin. Tästä kertoo putouksen takana oleva vähemmän kulunut kallio. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sijaitseva Nevada Falls ja Norjassa Sanddalsfossen kuvastavat melko hyvin tämän kategorian vesiputouksia.

Nevada Falls
Nevada Falls Yhdysvalloissa

“Fan” – eli suomeksi suoraan käännettynä "viuhka" -kategoriaan kuuluvat vesiputoukset ovat samankaltaisia verrattuina edellä mainittuihin hevonhäntäputouksiin. Ne laskeutuvat jyrkästi pitkin kallion pintaa pysyen koko ajan kuitenkin kontaktissa kallioon. Tämäntyyppisissä putouksissa veden virta levenee laskeutuessaan, ja putous laskeutuu hieman edellä kuvattuja kategorioita hitaammin. Katsomalla kuvia esimerkiksi Union Falls -nimisestä vesiputouksesta Yhdysvalloista, voi nähdä täydellisen esimerkin tämän kategorian vesiputouksista. Myös Uudesta-Seelannista löytyvät Fantail Falls ja Mokau Falls edustavat viuhkaputouksia.

Putousten sarjana tai portaina virtaavat vesiputoukset muodostuvat kirjaimellisesti eri kerroksista. Putouksien täytyy kuitenkin olla sen verran lähellä toisiaan, että ne voidaan nähdä kerralla yhdestä näköalapaikasta. Tällaisia vesiputouksia on siksi hieman hankalaa kategorisoida, koska niiden näkyvyys riippuu siitä, kuinka läheltä tai kaukaa niitä katsoo. Australiassa esimerkiksi Mitchell Falls ja Islannissa Gullfoss edustavat näitä kerrostettuja vesiputouksia.

Gullfoss
Gullfoss Islannissa

Cascadat ovat vesiputouksia, jotka laskeutuvat kallistuvaa kallion pintaa myöten. Ne ovat joko vesiputouksia, jotka ovat vasta alkaneet muodostua, tai alla oleva kallio on kallistunut itse vesiputouksesta johtuen. Kaliforniassa Minaret Falls ja Tasmaniassa Dip Falls edustavat tällaisia vesiputouksia.

Kuilua muistuttavissa vesiputouksissa vesi laskeutuu kuin kuilusta! Suuri vesimassa ahtautuu kapeaa reittiä pitkin räjähtäen väkivaltaisen omaisesti yli kallion reunaman. Ugandan Murchison Falls on oiva esimerkki kuilua muistuttavista vesiputouksista.

Nauhaa muistuttavat vesiputoukset taas ovat pitkiä ja ohuita, sekä korkealta laskeutuvia vesiputouksia. Vesiputouksia voidaan siis luokitella hyvinkin moneen eri luokkaan – edellä mainitut eivät ole ainoita mahdollisia vesiputoustyyppejä, joita on olemassa. Niiden luokittelu ei ole niin vakavaa, mutta auttaa varmasti jokaista hahmottamaan, kuinka paljon erilaisia ja upeita vesiputouksia maailmastamme löytyy!

Teksti: Minna Kumpulainen
Kuvat: Creative Commons CC0


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter