Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Pihtsusköngäs vastaan Niagara – Suomen mahtavin putous vastaan maailman tunnetuin putous

Julkaistu: 16.07.2021

Millaisia Suomen upeimmat putoukset ovat koko maailman mittakaavassa? Kesän lämmössä leikkimielisiä vertailuja on aina mukava lukea. Tässä artikkelissa annamme jälleen puheenvuoron vierailevalle kirjoittajalle, tällä kertaa Jouni Hakkaraiselle:


Luonto on upea asia – koskemattomana ja juuri sellaisena, kuin se on. Näin ollen ei ole sinänsä mielekästä lähteä liiaksi vertailemaan eri luonnonilmiöitä tai paikkoja toisiinsa. Luontokohteet ovat viime kädessä kaikki sellaisia, millaisiksi ne on tarkoitettukin.

Silti on toisinaan mukavaa ottaa kaksi tunnettua ja suosittua asiaa ja laittaa ne leikkimielisesti mittelemään keskenään. Vertailtiinpa sitten jääkiekkoa ja jalkapalloa tai ihan vain vesiputouksia, on tällainen ajatusleikki aina virkistävää puuhaa.

Tässä artikkelissa otamme vertailuun kaksi kovaa: Suomen Vesiputoukset -sivuston Top 10 -listan kärkeen sijoitetun Pihtsuskönkään vesiputouksen sekä maailman kaikkein suosituimman ja tunnetuimman vesiputouksen eli Niagaran putoukset. Vertailemme näitä kahta kolossia useista eri näkökulmista, joten viihdyttävää luettavaa on taatusti luvassa!

Pihtsusköngäs on lähempänä, mutta vaikeasti saavutettavissa

Niagaran putoukset sijaitsevat tunnetusti Kanadan ja Yhdysvaltojen rajalla, ja koostuvat käytännössä kolmesta eri putouksesta, jotka ovat nimeltään Horseshoe Falls, Bridal Veil Falls ja American Falls.

Kenties kaikkein parhaiten näitä putouksia pääsee katselemaan matkustamalla lentokoneella joko Yhdysvaltojen Buffaloon tai Kanadan Torontoon. Molemmista kaupungeista järjestetään edullisia bussikyytejä putouksille, jotka ovatkin todella suosittu turistinähtävyys. Halutessaan matkustajat voivat lentää jopa suoraan Niagarallekin, mutta tämä on epätavallista, ja näin ollen erittäin kallista.

Pihtsusköngäs sijaitsee Enontekiössä kotimaiseen makuun tuhansia kilometrejä lähempänä, mutta valitettavasti kulku itse putouksille on vaikea. Siinä missä Niagaran ympärille on rakennettu lukuisia ravintoloita ja muuta turistiystävällistä, ei Pihtsusköngäs sijaitse yhtä helposti lähestyttävällä paikalla. Kotimaisten jättiputousten luokse päästäkseen täytyy käytännössä vaellella maastossa, ylittää vesistöjä ja varautua jyrkkiin nousuihin ja laskuihin. Lyhimmilläänkin vaaditaan jopa 40 kilometrin patikointia.

Siinä missä Niagaran luo matkustamisesta pitää tietysti maksaa enemmän, vaatii Pihtsuskönkäälle pääsy vaelluskokemusta ja hyvää kuntoa.

Niagaran putoukset vakuuttavat massiivisella koollaan

Niagaran putousten kokoluokka on luonnollisestikin paljon suurempi, kuin kotimaisella Pihtsuskönkäällä. Siinä missä Niagaran korkeus on häikäisevät 58 metriä, kohoaa kotimainen putous ainoastaan 17 metriin saakka. Tämän lisäksi Niagaran putoukset ovat toki merkittävästi leveämmät ja raivokkaammat, ja niissä virtaakin arvioiden mukaan sekunnissa peräti 2,8 miljoonaa litraa vettä (Pihtsuskönkäässä keskimäärin vain n. 1700 l/s).

Kun Niagarasta putoaa vettä, tulee se alas niin kovalla voimalla, että jopa putousten yläpäässä tuntee jatkuvan pienen vesisateen. Pihtsuskönkäällä ei vastaavaa pääse kokemaan, mutta koko on joka tapauksessa Suomen mittakaavassa vaikuttava.

Niagara falls
Niagaran putoukset USA:n ja Kanadan rajalla kuuluvat maailman suurimpiin. Kuva: Wikipedia Commons

Pihtsusköngäs
Pihtsusköngäs Käsivarren erämaassa 19.7.2011. Kuva: Jussi Laine

Tarjolla kaksi täysin erilaista kokemusta

Kuten artikkelin alussa jo totesin, ei ole kovinkaan mielekästä verrata luonnonilmiöitä toisiinsa. Vaikka Niagara tunnetaankin maailmalla jonkinlaisena vesiputousten kuninkaana, ei se olemassaolollaan missään nimessä tee muiden vesiputousten olemassaoloa ja näkemistä turhaksi. Jotkut voisivat jopa väittää, että on erittäin mielenkiintoista nähdä luonnossa jotakin niinkin koskematonta ja rauhallista kuin kotimaan oma vesiputousten kuningas.

Niagaralle matkaaminen on ennen kaikkea turistikokemus. Näky putousten huipulta on ilman muuta vaikuttava, mutta samalla tulee törmänneeksi tuhansiin paikalla kuhiseviin turisteihin kamerakännyköineen. Niagaran tapauksessa upea, useita vuosisatoja olemassa ollut luonnonilmiö on siis valjastettu turistirysäksi, josta ei pääse nauttimaan ilman loputtomia muistutuksia maailman kiireistä ja muista lainalaisuuksista. Moinen hektisyys kiistatta rokottaa kokemusta.

Pihtsuskönkäälle patikoiminen on Niagaran putouksia enemmän eränkävijöille ja aidoille luontoihmisille sopiva kokemus. Vertailukohdaksi voisi ottaa vaikkapa korkealle vuorelle kiipeämisen: kyllähän huipulle voi toisinaan päästä vaikkapa helikopterilla tai autollakin, mutta moinen vaivattomuus ei välttämättä aina ole tavoitteena. Pihtsuskönkäälle saapuessaan tietää nähneensä vaivaa ja pääsee kaikessa rauhassa nauttimaan työnsä herkullisista hedelmistä – ilman turisteja ja kiireistä tunnelmaa!

Teksti: Jouni Hakkarainen


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter