Onko Suomi matkailijalle "vesiputousten maa"?

Julkaistu: 23.02.2018

Tämän vuoden huhtikuussa tulee kuluneeksi 5 vuotta siitä, kun Suomen Vesiputoukset -sivusto avautui ensimmäisen kerran julkiseen verkkoon. Vaikka kyseessä on verraten lyhyt aika, on maamme luontomatkailu löytänyt kuluneina vuosina uudenlaista virtaa ainakin, jos mediaan on uskominen. Eikä vain vesiputousten osalta, vaan yleisemminkin.

Mitä se kaikki merkitsee tavalliselle retkeilijälle, ja Suomelle "vesiputousten maana"?

Vesiputoukset vetävät matkailijoita 

Varmaa on, että yhteiskunnassamme on meneillään ainakin yksi suuri muutos, jolla on ollut oma vahva roolinsa luontomatkailun kasvussa. Kyseessä on tietysti digitalisaatio ja mobiiliteknologian kehitys, mikä on viime vuosina avannut retkeilijöille kokonaan uusia kanavia etsiä luontokohteita. Tunnetuimpiin kanaviin kuuluvat paitsi retkeilyblogit tiedonlevittäjinä (tunnetuimpana ja suurimpana Retkipaikka.fi), myös erilaiset mobiilisovellukset, jotka helpottavat kohteiden löytämistä ja luonnossa liikkumista. Myös esimerkiksi Metsähallitus on viime aikoina panostanut paljon sähköisiin kanaviinsa.

Tänä päivänä retkeilijöiden ei enää tarvitse etsiä kohteita vain perimätiedon tai painettujen nähtävyysoppaiden välityksellä, vaan kaikenlaisten luontohelmien tiedot – niin suurten kuin pienienkin – ovat lähes jokaisen ulottuvilla mistä vain. Myös Suomen Vesiputoukset -sivusto on ollut kehityksessä mukana, sillä pelkästään viime vuoden (2017) aikana sivustollamme vieraili n. 59 000 eri vesiputousten ystävää.

Itse sivuston perustajana uskon edelleen vahvasti siihen, että nimenomaan vesiputouksilla voi olla poikkeuksellisen suuri arvo Suomen kasvavassa luontomatkailussa. Vähättelemättä lainkaan esimerkiksi tunturien, hiidenkirnujen ja rotkojen nähtävyysarvoja, on vesiputouksilla vielä eräs valtti, joka ainakin omassa kokemusmaailmassani nostaa ne omaan luokkaansa luontoelämyksinä.

Putoukset ovat eläviä ja dynaamisia; ne liikkuvat, muuttavat muotoaan, näkyvät ja kuuluvat, ja ovat joka käyntikerralla hieman erilaisia mm. vuodenajasta ja sademääristä riippuen. Vesiputous ei vain istu tai seiso, kuten rotko tai siirtolohkare, vaan se kohisee, kuohuu, poreilee, ja todella elää. Sen voi kuulla jo matkan päästä ennen kuin mitään näkyy, mikä varsinkin uusia putouksia etsiessä on itselleni yksi retken parhaista ja jännittävimmistä hetkistä.

Tässä valossa ei liene ihme, että nimenomaan putoukset (ja kosket) ovat ylintä kärkikastia luontomatkailukohteiden suosiossa ympäri maailman. Niagaran putoukset USA:ssa miljoonine vuosittaisine kävijöineen on tunnettu esimerkki, samoin kuin vaikkapa Rhine Fallsin putoukset Sveitsissä. Ruotsissa Trollhättanin ja Suomessa Imatran koskinäytökset kuuluvat maiden kesämatkailun vetonauloihin.

Olipa putous suuri tai pieni, on kohteen tuoma perustunnelma sama: rakastamme vapaana virtaavan veden voimaa ja solinaa, kaikkein mieluiten luonnonläheisessä ympäristössä.

Trollhattan19072014
Trollhättanin koskinäytös Lounais-Ruotsissa on tärkeä kesämatkailukohde. Kuva heinäkuulta 2014 (Jussi Laine)

Näyttäytyykö Suomi retkeilijälle "vesiputousten maana"?

Vaikka monet putouksemme ovat saaneet viime vuosina osakseen enemmän matkailullista huomiota kuin aiemmin, Suomi "vesiputousten maana" ei edelleenkään ole kovin tunnettu käsite. Mutta onko vika lopulta itse vesiputouksissa, vai sittenkin enemmän tiedon ja rohkeuden puutteessa?

Kuten aiemmin olen kirjoittanut, Suomessa ei ole USA:n Niagaran tai Sveitsin Rhine Fallsin kaltaisia jättiläisputouksia, jotka vetäisivät suuria turistimassoja; ehkä ainoan poikkeuksen muodostaa edellä mainittu Imatrankoski silloin, kun padot avataan. Niagaraan tai vaikkapa Norjan monisatametrisiin kohisijoihin meidän on siis turha verrata omia putouksiamme, mutta toisaalta, miksi pitäisikään.

Pienilläkin vesiputouksilla voi olla retkeilijöille ja syrjäseutujen matkailuyrittäjille paljon annettavaa, ja laajempi julkinen tieto vesiputouksista voi parhaassa tapauksessa edistää myös putouksiin liittyvää luonnonsuojelua. Jos haluamme edistää putousten tunnettavuutta ja tuoda upeimpia virtaavan veden helmiämme matkailijoiden tietoon, putouksista olisi jaettava tietoa huomattavasti nykyistä rohkeammin. Vaikka putous olisi pieni, jo koko käsitteen mainitseminen esimerkiksi matkailuoppaissa saa usein retkeilijät liikkeelle. Avainasemassa ovat paitsi paikalliset matkailuyrittäjät ja retkeilyblogien pitäjät, myös kuntien matkailupalvelut.

Hyvä esimerkki on Kullaojan putous Sallassa, joka viime syksynä sai opaskyltin maastoon, ja joka tänä päivänä kuuluu tärkeänä osana kunnan matkailupalveluiden kohdevalikoimaan. Sadat retkeilijät ovat kyselleet opastusta putoukselle, jonka korkeus on vain 4 metriä, ja keskivirtaama 0.04 m³/s (vrt. Niagara 51 metriä ja virtaama 2400 m³/s). Jopa Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen on hiljattain puhunut putouksen tärkeästä merkityksestä kunnan luontomatkailulle.

Parhaillaan kunta tekee työtä Metsähallituksen kanssa, jotta putouksen ainutlaatuinen luonto turvataan, samalla kun sen retkeilyllistä arvoa kehitetään. Tässäkään ei voi olla liikaa korostamatta sitä, että vain luonnon ehdoilla tapahtuva luontomatkailu on kannatettavaa ja toivottavaa.

KullaojaKyltti
Kullaojan putous Sallassa sai opaskyltin syyskuussa 2017. Kuva: Heikki Partanen


Voisiko Suomi siis sittenkin tulla jonakin päivänä tunnetuksi "vesiputousten maana"? Ei suurten massaturistikohteiden, vaan luonnon ehdoilla tapahtuvan monimuotoisen ja kestävän putousretkeilyn maana. Kuten edellä mainittu Kullaojan putouksen esimerkki kertoo, ei kohteiden tarvitse olla fyysisesti suuria herättääkseen retkeilijöiden kiinnostuksen. Kaunis ja salaperäinen ympäristö vaikuttaa myös paljon, ja lisäksi kohteista annetut mielikuvat merkitsevät.

Ja kukapa tietää, vaikka Suomessakin vielä jonakin tulevaisuuden päivänä virtaisi jälleen putouksia, joita voi hyvällä syyllä verrata Niagaran kaltaisiin superkohteisiin? Itse asiassa niitä on olemassa jo nyt, mutta kahlittuina betonisten patojen taakse.

Jos edellä mainittu Imatrankoski, sekä Hämeenkyrössä sijaitseva Kyröskoski ja esimerkiksi Kotkan Korkeakoski Kymijoessa jonain päivänä vapautetaan takaisin luonnontilaan, siinä olisi meillä jo kolme "omaa Niagaraa".

Lisäksi uskon kaikessa naiviudessani siihen, että jossain Käsivarren ja Utsjoen erämaissa virtaa ehkä tänäkin päivänä upeita putouksia, joista juuri kukaan ei vielä tiedä, mutta jotka tunnetuksi tullessaan voisivat lopullisesti nostaa Suomen "vesiputousten maaksi".

Aika näyttäköön, miten käy. Oli niin tai näin, Suomen vesiputoukset ovat maamme kansallisaarteita, ja niistä nauttiminen on meidän kaikkien oikeus.

Ohessa lopuksi viisi suomalaista putousta, jotka ovat upeita luontokohteita, mutta joiden luontomatkailullinen arvo piilottelee vielä pitkälti kuohujen alla:

P1110461scaled
Basiköngäs Utsjoella 92-tien eteläpuolella on kuin Karigasniemen oma Jyrävä.

P1100874scaled
Keroköngäs olisi paremmin tunnettuna hyvä lisä Posion Korouoman ainutlaatuisten retkikohteiden joukkoon.

DSC0154scaled
Suoraan Pohjanlampi-järveen vetensä laskeva Peipospuron Kohiseva on tiettävästi Rautavaaran ainoa vesiputous, ja yksi harvoista putouksista Pohjois-Savossa.

P1090228scaled
Upea tiimalasin muotoinen Vähänojanköngäs Rovaniemellä virtaa Vanttauskosken eteläpuolisessa metsässä.

P1110364scaled
Putaankönkään maljaputous Oulangan kansallispuistossa on yksi Koillismaan kauneimmista.

Iloista kevään odotusta kaikille putousten ystäville!

Terveisin,
Jussi Laine


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

  Yhteistyössä

Twitter