Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Mitä vuoden 2020 kesästä voi oppia vesiputousmatkailun kannalta

Julkaistu: 01.06.2021

Korona-ajan vaikutus kotimaanmatkailuun on kuluneen vuoden aikana ollut huomattava. Tämänkertaisessa artikkelissa annamme jälleen puheenvuoromme vierailevalle kirjoittajalle, tällä kertaa Maija Virtaselle:


pieni vesiputous

Jos vuodesta 2020 voi löytää jonkin positiivisen asian kerrottavaksi, niin se on lisääntynyt kotimaassa tapahtuva matkailu.

Etenkin luontoon ja muinaisille nähtävyyksille kohdistuneet matkat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Tämä johtuu luonnollisesti suuressa määrin siitä, että kuluneen vuoden aikana ulkomaille on ollut erittäin vaikeaa päästä.

Matkailun trendejä ja niiden tulevaa suosiota alkavana kesänä voi aistia jo nyt. Esimerkiksi Googlen kautta tehtävät haut paljastavat, että lähes kaikkia termejä haetaan jopa kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin normaalisti, ja vapaita vuokramökkejä on vaikeaa löytää enää mistään.

Vuoden 2021 kesä onkin oivaa aikaa lähteä tutkimaan kaikkea sitä tarjontaa, jota kauniilla kotimaamme luonnolla on tarjolla. Yksi hyvä idea voi olla ottaa tavoitteeksi tutkia niin monen vesiputouksen ympäristöä ja maastoa kesän aikana, kuin vain ehtii.

Vinkkejä matkailuun vesiputouksien parissa

Yksi loistava idea alkavana kesänä voisi olla lähteä ystävien tai perheen kanssa autoilemaan ympäri Suomea.

Matkan voi myös taittaa kätevästi julkisilla kulkuvälineillä, joskin osa vesiputouksista sijaitsee sen verran kaukana asutuksesta, että reissulle kannattaa varata oma kulkupeli.

Etenkin pienille kunnille ja kylille tuleva kesä tulee varmasti olemaan hyvä bonus. Kun aikaisemmin varat suunnattiin ulkomaille, jäävät ne nyt yhä enemmän pienille kunnille. Se jos mikä on erittäin hyvä asia kasvattamaan pienten kuntien elinvoimaa.

Ennen reitin suunnittelua kannattaa avata kaikki Suomen vesiputoukset kartalle. Sen jälkeen voikin aloittaa esimerkiksi tutkimalla, onko juuri sinun lähistölläsi vesiputouksia.

Hyvin putouksia (yhdellä alueella) löytyy esimerkiksi Kuusamosta, Tampereelta ja Rovaniemen alueelta. Yksittäisiä putouksia löytyy myös esimerkiksi Oulun lähistöltä, ja Itä-Suomesta.

Mitä mukaan matkalle

Retkeilyrappuset

Jos olet saanut reittisi suunniteltua, on seuraavaksi hyvä hetki miettiä, mitä kaikkea matkalle tulee ottaa mukaan.

Koska kaikkien vesiputouksien viereen ei voi ajaa autolla, kannattaa ensimmäiseksi varata mukaan parhaat mahdolliset vaelluskengät.

Näin jopa kilometrien pituinen matka taittuu kävellen huomattavasti rennommin. Myös sukkiin kannattaa panostaa, sillä hiertävät sukat eivät tee matkasta mukavaa.

Mukaan kannattaa myös pakata paljon energiatiheää ruokaa ja evästä. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi erilaiset pähkinät tai kuivattu liha. Myös nesteytyksestä kannattaa huolehtia kuumana kesäpäivänä. Pieni ripaus sokeria ja suolaa vesipulloon varmistaa sen, että nesteet imeytyvät ilman ongelmia.

Muistathan myös luonnossa liikkuessasi, että ainoa asia, joka sinulta tulisi jäädä luontoon ovat kenkien jäljet. Pidä alueet siistinä, äläkä jätä reiteille tai vesiputousten läheisyyteen mitään roskia. Näin muutkin saavat nauttia laadukkaasta kokemuksesta täysin rinnoin!

Teksti: Maija Virtanen
Kuvat: Visme.com


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter