Kullaojan putous sai virallisen opaskyltin kunnalta

Julkaistu: 24.09.2017

Kullaojan kaunis ja salaperäinen pikkuputous Sallan kunnassa valittiin helmikuussa Suomen Vesiputoukset -sivuston äänestyksessä maamme Uudeksi Putousnähtävyydeksi 2017. Kyseessä oli Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetty kilpailu, jonka tavoitteena oli tukea suomalaista luontomatkailua ja syrjäseutujen matkailuelinkeinoja nostamalla kokoelmistamme esille jokin uusi ja vähän tunnettu, mutta samalla näkemisen arvoinen putous.

Kuluneen kesän aikana Kullaojan putous onkin saanut huomiota kokonaan uudessa mittakaavassa. Jo keväällä kohde lisättiin ehdotuksemme pohjalta Sallan kunnan viralliseen nähtävyysoppaaseen, ja tätä kirjoittaessa putous on saanut lähimmän ajotien varteen jopa oman virallisen opaskylttinsä (ks. kuva alla). Kyseessä on tietojemme mukaan ensimmäinen kerta, kun aiemmin virallisesti nimetön putous merkitään maastoon toimintamme edistämänä. Voidaan siis päätellä, että Sallan kunta arvostaa luontohelmeään ja sen nähtävyysarvoa luonnonystäville.

Kullaojan putouksen kyltti
Kullaojan putoukselle johtava uusi opaskyltti syyskuussa 2017. Kuva: Heikki Partanen

Muistammehan kaikki silti, että luontomatkailu on arvokasta ja kannatettavaa juuri niin kauan, kuin se tehdään luonnon ehdoilla ja luontoa kunnioittaen. Saamamme palautteen perusteella Kullaojan putouksen lähellä on kuluneen kesän aikana poltettu joidenkin retkeilijöiden toimesta nuotioita huolimattomasti (mistä on seurannut palojälkiä maastoon), ja myös putoukselle vievän rinteen maa on kulunut. Useat ovat olleet huolissaan ympäristön kulumisesta trafiikin seurauksena. Joidenkin paikallisasukkaiden mukaan kyselyitä putouksesta on kesän aikana ollut jopa ruuhkaksi asti (mikä toki olikin äänestyksemme tavoite).

Mikä siis neuvoksi? Itse uskon edelleen vahvasti luontomatkailun voimaan ihmisten hyvinvoinnin ja syrjäseutujen elinvoiman lisääjänä. Kullaojan putouksen opastus ja suuret kävijämäärät ovat osoitus vain siitä, että Suomen vesiputoukset todella kiinnostavat ihmisiä luontokohteina, ja niistä tulisi jokaisen luonnonystävän voida myös nauttia. Jokaisen retkeilijän onkin ensiarvoisen tärkeää muistaa ennen muuta oma vastuunsa ympäristöstä niin Kullaojalla kuin muuallakin: jokamiehenoikeuksia tulee ehdottomasti noudattaa, ja esimerkiksi avotulen teko erikseen merkittyjen nuotiopaikkojen ulkopuolella on kiellettyä ilman maanomistajan lupaa.

Toisaalta myös kunta tai Metsähallitus voi tehdä paljon tukeakseen kestävää luontomatkailua. Ei ehkä ole mahdoton ajatus, että Kullaojan putouksen lähelle perustettaisiin tulevaisuudessa virallinen nuotiopaikka ja parkkipaikalle jätepiste, ja putouksen rinteeseen tehtäisiin ehkä portaat maan kulumisen estämiseksi? Tämä suojelisi putouksen suurinta arvoa – salaperäistä ja vehreää luontoa – ja tukisi samalla entisestään kohteen matkailuarvoa. Näin on tehty monella muullakin luonnonnähtävyydellä ympäri Suomea, ja pääsääntöisesti hyvin tuloksin (esimerkkinä vaikkapa niin ikään Sallassa sijaitseva upea Salmijoen kuru).

Pidetään siis yhdessä luonto puhtaana ja retkeillään vastuullisesti, mutta nostetaan samalla myös rohkeasti hattua Sallan kunnalle työstä suomalaisen vesiputousmatkailun edistämiseksi.

Iloista ja retkeilyntäyteistä syksyä jokaiselle!


(Lisäys 26.9.2017: Sallan kunnan matkailupalvelusta saamamme tiedon mukaan "luvattomat nuotiopaikat" ovatkin todennäköisesti peräisin Metsähallituksen alueella tekemistä polttotöistä. Polun varressa on sijainnut rikkinäinen laavu ja muita hylättyjä retkirakenteita, joita on maanomistajien toiveesta poltettu syyskuussa 2017.)

Kullaojan putous 2012
Kullaojan putous kesällä 2012 hieman juhannuksen jälkeen. Kuva: Jussi Laine


Lisää luettavaa kohteesta kuluneen vuoden ajalta:

Sallan kunnan matkailusivut

Sallan kunnan kesälehti 2017

- Lapin Kansa 22.2.2017

Retkipaikka -blogi 02/2017

"Kaaos kukkaruukussa" -blogi 02/2017

"Suomi 365" -blogi 05/2017

"1000 kilometriä pohjoiseen" -blogi 07/2017

Seitakuvia -blogi 09/2017


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

  Yhteistyössä

Twitter