Kullaojan putous nousi nähtävyydeksi: Haastattelussa Sallan matkailukoordinaattori Kati Vesalainen

Julkaistu: 27.09.2017

Kuten aiemmin tällä viikolla jo kerroimme, Kullaojan kaunis ja tunnelmallinen vesiputous Sallassa sai hiljattain tien varteen oman virallisen opaskylttinsä kunnalta.

Kylttipäätöksen taustalla oli osaltaan Suomen Vesiputoukset -sivuston alkuvuodesta toteuttama äänestys, jossa etsittiin Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi maallemme uutta, ennen tuntematonta putousnähtävyyttä. Kullaojan putous voitti helmikuussa äänestyksemme kirkkaasti, ja kesän aikana kohteella on tietojemme mukaan vieraillut vähintään satoja retkeilijöitä.

Suomen Vesiputoukset -sivuston ylläpito haastatteli sähköpostitse Sallan matkailukoordinaattoria Kati Vesalaista, joka kertoo ohessa omin sanoin putouksen merkityksestä Sallan luontomatkailulle:

Kati Vesalainen Kullaojan putouksella 2017
Matkailukoordinaattori Kati Vesalainen Kullaojan putouksella loppukesästä 2017. Kuva: Kati Vesalainen

 

Millainen on oma taustasi matkailukoordinaattorina ja luontoharrastajana?

"Olen aloittanut Sallassa matkailukoordinaattorina huhtikuussa ja asunut nyt Sallassa puolisen vuotta. Muutin Sallaan Espoosta ja yksi suurimmista syistä muutolle oli se, että haluan olla lähempänä luontoa. Olen puolessa vuodessa ehtinyt tutustua laajasti Sallan luontoon ja tietysti se on ihastuttanut tällaista entistä pääkaupunkiseutulaista. Kullaojan vesiputous on silti yksi ehdottomista suosikeistani täällä. Tunnelma putouksella on sadunomainen ja ainutlaatuinen."

Mitä tiesit Kullaojan putouksesta ennen kuin kohde valittiin Suomen Vesiputoukset -sivuston äänestyksessä maamme 100-vuotisjuhlan uudeksi putousnähtävyydeksi?

"En ollut kuullut putouksesta ennen muuttoani."

Mitä ajattelet Kullaojan putouksesta luontokohteena?

"Putous on yksi Sallan luonnon helmistä. Matkailullisesti se on tärkeä kohde, ja olemme matkailuinfosta opastaneet sinne paljon asiakkaita tänä kesänä. Se on herättänyt paljon ihastusta matkailijoissa."

Miten opaskyltin pystyttäminen eteni käytännössä?

"En osaa kommentoida oikean kyltin pystyttämistä (kun en ollut tässä mukana), mutta hienoa että sellainen on saatu. Kuriositeettina mainittakoon kuitenkin, että me matkailuinfon porukka kävimme putouksella heinäkuussa ja teimme silloin tien varteen omatekoisen kyltin (ks. kuva alla), johon käytimme jämälautaa ja maasta löytynyttä hiiltä. "Kyltti" oli paikoillaan vielä ainakin syyskuun alussa, kun kävin putouksella edellisen kerran."

KullaojaValiaikainenKyltti2017scaled
Kullaojan putouksen tilapäinen opaskyltti ennen "oikean" pystyttämistä. Kuva: Kati Vesalainen

Uskotko putouksen tuovan uutta matkailullista arvoa Sallan kunnalle?

"Ehdottomasti. Salla on luontomatkailukohde ja tällaiset luonnon omat helmet vahvistavat brändiämme ja ovat tärkeä osa sitä. Huomasimme jo tänä kesänä, että vesiputous kiinnostaa matkailijoita todella paljon."

Mitä mieltä yleisesti olet vesiputouksien merkityksestä suomalaiselle luontomatkailulle?

"Vesiputoukset eivät ole ihan tyypillisintä ja tunnetuinta suomalaista luontoa. Ne kuitenkin kiehtovat matkailijoita erikoisuudellaan ja kauneudellaan."

Sallassa on jo pidempään ollut hienoja luontokohteita, joiden ylläpitoon on luontomatkailun näkökulmasta panostettu (esim. Salmijoen kuru). Onko Kullaojan putoukseen tarkoitus panostaa lähitulevaisuudessa vielä enemmänkin matkailullisesti?

"Matkailun ja markkinoinnin näkökulmasta putoukseen ja koko Naruskan ja Tuntsan alueeseen tulisi panostaa entistä enemmän. Ne kiinnostavat matkailijoita erittäin paljon jo nyt. Vesiputous tulee varmasti näkymään markkinoinnissamme jatkossakin. On kuitenkin huolehdittava, että ympäristöä ei rasiteta liikaa."

Lopuksi vielä yksi kysymys koskien Suomen vesiputouksia laajemmin. Maassamme on tällä hetkellä muitakin Kullaojan putoukseen verrattavia (ja isompiakin) vesiputouksia, joita ei tunneta juuri millään tavalla. Suosittelisitko muidenkin kuntien matkailupalveluille, että vastaavia kohteita viitotettaisiin ja tuotaisiin esille?

"Meidän kokemuksen perusteella voin kyllä suositella. Meillä Sallassa putous on ollut niin kysytty ja pidetty, että varmasti matkailijoita riittäisi vierailemaan muillakin vastaavilla eri puolilla Suomea."

Tavoitimme sähköpostitse myös Sallan reittisuunnittelijan Kari Hännisen, jonka mukaan kyltin pystytys itsessään oli nopea prosessi: tarvittiin vain lupa maanomistajalta ja tilaus, jonka jälkeen työmiehet kävivät syyskuussa pystyttämässä opasteen.

Kunnanjohtaja Erkki Parkkinen puolestaan vahvistaa sähköpostissaan kunnan alustavat visiot Kullaojan putouksen kehittämisestä matkailukohteena: kehitystä tullaan tekemään yhdessä Metsähallituksen kanssa, jonka mailla putous on.

Mahdollisiin suunnitelmiin kuuluvat mm. merkityn nuotiopaikan toteuttaminen putouksen lähelle, ja pienten portaiden rakentaminen putoukselle johtavaan rinteeseen. Näiden toimenpiteiden tarkoituksena on paitsi lisätä kohteen retkeilyarvoa, myös ennen muuta suojella putouksen ympäristön herkkää ja ainutlaatuista metsäluontoa rasitukselta.

Tämä jos mikä on tärkeää, sillä luontomatkailu on hyvää vain niin kauan, kuin se tehdään luonnon ehdoilla. Vesiputoukset ovat maamme upeimpiin kuuluvia retkikohteita, joista jokaisen luonnonystävän tulisi voida nauttia juuri sellaisina kuin ovat.

Kiitokset Katille ja muille haastattelusta. Jatketaan kohti syksyä retkeilyhenkisin mielin!

KullaojaKyltti
Kullaojan putouksen uusi kyltti syyskuun lopulla 2017. Kuva: Heikki Partanen

Kullaojan putous
Kullaojan putous kesäkuussa 2012. Kuva: Jussi Laine

KullaojaErkkiParkkinen2017
Putous syyskuussa 2017 ruskan värien ympäröimänä. Kuva: Erkki Parkkinen (Sallan kunnanjohtaja)


Lisätietoa:

- Putous Sallan kunnan matkailusivuilla

- Putous Sallan kesälehdessä 2017

- Putous Lapin Kansan artikkelissa 22.2.2017


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

  Yhteistyössä

Twitter