Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Kullaojan putouksesta Suomen Uusi putousnähtävyys 2017

Julkaistu: 10.02.2017

Suomen Vesiputoukset avasi marraskuun lopulla 2016 kaikille avoimen nettiäänestyksen, jonka tavoitteena oli kartoittaa maamme vähemmän tunnettujen vesiputousten joukosta Uusi Putousnähtävyys 2017 Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Viime viikolla sulkeutuneeseen galluppiin saimme vastauksia parissa kuukaudessa reilut 310 kappaletta. Laskettuamme äänet saatoimme todeta, että 100 vuotta täyttävän Suomen uusi vesiputousnähtävyys kesälle 2017 on yleisön mielestä...

Kullaojan putous Sallan Naruskassa!

 

Kullaojan putous

Kullaojan putous (filmikameralla)

Kullaojan putous


Kullaojan kirkkaana soliseva porrasputous voitti gallupin lopulta melko ylivoimaisesti 56:lla äänellä, siinä missä seuraavaksi suosituin kohde oli Putaanköngäs Kuusamossa "vain" 41 äänellä. Kolmantena top-listalla oli Eavrujohkan putous Utsjoella (28 ääntä) ja neljäntenä Koskenpään koski Salossa (27 ääntä).

Perusteluissaan moni Kullaojan putousta äänestänyt oli korostanut putouksen kauneutta, salaperäisyyttä ja taianomaista ympäristöä. Näitä kaikkia putous tarjoaakin retkeilijälle ylenmäärin, sillä sen sijainti poluttomassa metsässä kirkasvetisen lammen vierellä on kuin satumetsästä. Ohessa muutamia poimittuja sitaatteja voittajan perusteluista:

- Mielestäni näyttää kuin maalaukselta kun on niin "kuvankaunis" ja jotenkin tosi taianomainen!

- Näyttävä kohde. TÄmän on pakko olla ihan virallinen nähtävyys! :)

- Erittäin kuvauksellisen näköinen, kirkasvetinen ja rauhallinen sijainti

- Tässä vesiputouksessa on jotain taianomaista. Salaperäisesti virtaava vesi luo tunnelmaa keijukaismetsästä, jolla on oma salaisuus.

- Se on omasta mielestäni kaunein

- Vedin kotiinpäin, ja kyllä ehdottomasti muutenkin tätä putousta kannatan, koska uskon, että se on vielä Sallassa matkailijoille pimenossa eikä sitä markkinoida juurikaan. Onneksi se oli listalla tämä Kullaojanputous. Se onkin ainoa näistä valittavana olevista, jossa olen käynyt. Hieno juttu tämä äänestys ja sen tavoitteet!

- Salaperäisen ja tunnelmallisen oloinen paikka.

- Ehdottomasti kauneinta Suomea.

Kullaojan putous


Poluttomasta sijainnistaan huolimatta Kullaojan putoukselle selviää noin puolen kilometrin patikkamatkalla lähimmältä soratieltä, jonka varteen auton voi jättää. Lisätietoa putouksesta on luettavissa artikkelistamme täältä.

Gallup-äänten laskemista hankaloitti jonkin verran se, että eräät yksittäiset osallistujat olivat äänestäneet useita kertoja peräkkäin eri putouksia ilman tarkentavia lisätietoja. Tällaisia monitulkintaisia ääniä emme luonnollisestikaan voineet laskea mukaan itse kilpailuun. Kaikeksi onneksi niiden vaikutus lopputulokseen jäi kuitenkin marginaaliseksi.

Koska kampanjamme perusideana oli nostaa julkisuuteen uusi, aiemmin vain harvojen tiedossa ollut vesiputous, on Kullaojan virallisesti nimetön kohisija enemmän kuin sopiva ehdokas Suomen 100-vuotisjuhlan uudeksi matkailunähtävyydeksi.

Lähikuukausien aikana tarkoituksenamme on lupaustemme mukaisesti kampanjoida putouksen näkyvyyden puolesta suomalaisessa matkailumediassa, jotta mahdollisimman moni uusi retkeilijä löytäisi tämän pohjoisten erämaiden helmen Suomen 100v -juhlavuotena. Samalla pyrimme tukemaan Sallan kunnan ja Pohjois-Suomen syrjäseutujen matkailuelinkeinoja.

Kaikkien vastanneiden kesken arvoimme kaksi kappaletta 30 € -lahjakorttia retkeilytarvikkeita myyvään suomalaiseen Erätukkuun. Alunperin lahjakorttien piti olla arvoltaan 25 €, mutta koska Erätukun lahjakorttien valikoimista tällaista summaa ei lopulta löytynyt, korotimme arvoa viidellä eurolla. Palkinnot lähtivät Tuula Mantereelle Helsinkiin ja Mika Sivulalle Tampereelle. Paljon onnea voittajille!

Sivuston ylläpito kiittää kaikkia äänestäneitä, ja toivottaa kävijöilleen iloista tulevan kevään odotusta! Pysykäähän kuulolla.


Kommentit (2)

   Rauno M - 17.07.2017, 19:14

Kävimme täällä tällä viikolla 16.7.2017. Paikalle oli helppo löytää, hieno polku vei perille tosin ilman opasteita. Hieman ajellessa arvelutti että loppupään teissä oli yksityisteitä. Hieno paikka - kannattaa käydä.

   Kaija Yli-Karjanmaa - 17.03.2017, 07:34

Toivottavasti nämä "uudet"nyt julkaistut luontokohteet pysyvät ympäristöstään siisteinä. Valitettavan usein kun käy niin että kun kävijämäärät nousee niin niitä roskia alkaa ilmestyä ympäristöön. Eli eväsroskat mukaan aina kun tauko on pidetty ja myös ne tupakantumpit jotka on tosi vaarallisia eläimille. Kiitos!

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter