Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Jasper Pääkkönen mukana Hiitolanjoen patojen purkamisessa

Julkaistu: 14.05.2021

Tämänkertaisessa artikkelissa annamme jälleen puheenvuoromme vierailevalle kirjoittajalle, tällä kertaa Timo Koivistolle:


Vesiputoukset ja niiden suojeleminen ovat tärkeä asia myös kuuluisille henkilöille Suomessa. Yksi tunnetuimmista asian tämän hetken tukijoista on Jasper Pääkkönen.

Hänet on aikaisemmin nähty valkokankaalla useassa eri roolissa sekä kotimaisissa, että ulkomaisissa tuotannoissa. Myös kansainvälistä kunniaa niittänyt Vikings on auttanut tuomaan hänelle yhä enemmän huomiota. Tämän huomion jakaminen luonnonsuojeluprojekteille onkin yksi tärkeimmistä asioista, sillä ilman huomiota ja tukea muilta tahoilta ne eivät tule onnistumaan.

Hiitolanjoen patojen purkamista edistävä hanke

Hiitolanjoen patojen (Kangaskoski, Lahnasenkoski ja Ritakoski) purkaminen ja siitä syntyneet ideat ovat alkaneet nostaa päätään. Patojen purkamisen, ja siihen liittyvien hyötyjen arviointi ovat saaneet yhä useammat ajattelemaan, pitäisikö enemmänkin patoja purkaa tulevaisuudessa.

Hiitolanjoen hanke on saanut paljon tukea, esimerkiksi juuri Jasper Pääkköseltä. Myös televisioon asia on päässyt Arktiset Vedet -sarjan kautta, jossa Pääkkönen kertoo osaltaan omia kokemuksiaan vesistöjen kunnostamisesta.

Myös tuloksien uutisointi on saanut asioita liikkeelle, kun yhä useampi pääsee omin silmin toteamaan koskien parantumisen.

Mikäli padot onnistuttaisiin purkamaan, koko joen virta saataisiin vapautettua takaisin luonnolliseen tilaansa. Myös pieniä vesiputouksia voisi syntyä alueelle.

Vaikka Hiitolanjoella onkin pituutta vain 8 kilometriä Suomen rajojen sisällä, antaisi patojen purku loistavia mahdollisuuksia oppia patojen purkamisesta tuleviakin projekteja varten.

Miksi padot halutaan purkaa

Juuri nyt Hiitolanjoen patojen purulla on kaksi tärkeää syytä, joiden nojalla sen tapahtuminen on hyvä asia.

Tärkeimpänä asiana ovat luonnollisesti kalojen viihtyvyys, sekä niiden elinolojen turvaaminen. Koska luonnonvaraisia jokia on jäljellä Suomessa yhä vähemmän, se on myös valitettavasti näkynyt kalakantojemme koossa, sekä laadussa.

Vapauttamalla joen takaisin alkuperäiseen tilaansa, voisivat kaikki päästä kunnostetusta jokiluonnosta; niin ihmiset, kuin eläimetkin.

Toinen loistava asia Hiitolanjoen patojen purkamisessa on se, että kysessä on ensimmäinen suurempi projekti Suomessa, johon liittyisi patojen purkaminen, ja koskien vapauttaminen alkuperäiseen tilaan.

Mikäli alueen kalakanta ja elinolot paranisivat huomattavasti, voisivat muutkin alueet ottaa opikseen tästä kokeilusta.

Kuinka voin auttaa Hiitolanjoen patojen purkamisessa

Jos haluat olla itse mukana tukemassa Hiitolanjoen patojen purkamishanketta, sinun kannattaa esim. jakaa tietoa asiasta ystävillesi, tai alueen päättäjille. Näin pystyt itse luomaan keskustelua, joka edistää hankkeen parhaita hyötyjä sekä mahdollista menestystä tulevaisuudessa.

Voit käyttää strategiana samaa ideaa, kuin nopeat pelit käyttävät. Vaikka et tekisikään suurta tekoa, voi sillä olla suuria vaikutuksia, aivan kuten peleissäkin pieni panos voi toisinaan tuoda suuren voiton. Kertomalla patojen purkamisesta voi saada aikaan suuria asioita.

Mitä vaikutuksia patojen purkamisella on alueen maastolle

Jos padot purettaisiin tänään, vapauttaisi se välittömästi yli 8 000 metrin verran jokea kalastukseen, leirintään sekä eläimille.

Juuri nyt alueen vedet eivät ole yhtä puhtaita, kuin ne voisivat olla virtaavassa vedessä. Todennäköisesti patojen purkamisen positiiviset vaikutukset näkyisivät alueella jo muutaman vuoden kuluessa, kun vesi pääsisi virtaamaan vapaasti alueella.

Teksti: Timo Koivisto

Lisätietoa: https://hiitolanjoki.fi/category/hiitolanjoen-ennallistaminen/


Kommentit (1)

   Harri Pöyhtäri - 22.06.2021, 17:58

Lähteekö keskimmäisen voimalan patoallas pois

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter