Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Huomioita Suomen Vesiputoukset -sivustolla olevan materiaalin lainaamisesta

Julkaistu: 26.02.2019

Hyvät Suomen Vesiputoukset -sivuston käyttäjät,

Helmikuussa 2019 tietoomme on tullut valitettava väärinkäytös, jossa Suomen Vesiputoukset -sivustolta on kuluneen talven aikana kopioitu järjestelmällisesti suuri määrä vesiputouskuvia ja tekstikatkelmia erään toisen suomalaisen verkkopalvelun tietokantoihin. Kuvien ja muun materiaalin kopiointi on tehty todennäköisesti tammi-helmikuun aikana ilman lupaamme, eikä yhdessäkään materiaalin uudessa käyttökontekstissa ollut mukana lähdeviitteitä Suomen Vesiputoukset -sivustolle, tai esimerkiksi kuvaajan nimeä.

Kopioitu materiaali ehti olla palvelussa esillä mahdollisesti viikkoja, ennen kuin se viime viikolla pyynnöstämme poistettiin. Ilmeistä onkin, että kopioinnin on tehnyt joku tämän sivuston käyttäjä, joka ei (kenties vahingossa) ollut huomannut sivuston käyttöehtoja, jotka eivät edellä kuvatun kaltaista lähdeviitteetöntä massakopointia salli.

Muistutankin tässä kaikille, että Suomen Vesiputoukset -sivustolla oleva materiaali ei ole ilmestynyt tänne tyhjästä, vaan se on luotu henkilökohtaisella (ja kovalla) vapaaehtoistyöllä ilman palkkaa. Kuluneet vuodet ovat vieneet allekirjoittanutta niin Lapin tuntureille, Kuusamon kanjoneihin, kuin Kainuun korpimaisemiin – ja mielekkäämpää kesänviettotapaa en olisi osannut koskaan edes toivoa. Siksi toivon myös sivuston käyttäjiltä arvostusta tätä työpanosta kohtaan, mikä onnistuu parhaiten ihailemalla kuvia siellä, missä niiden oikea koti on.

Sivustomme materiaalia voi kuitenkin edelleen lainata käyttöehtojen mukaisesti pienimuotoiseen toimintaan esim. tutkielman tai koulutyön hyväksi, mutta tällöinkin lähde on aina mainittava. Lainauspyyntöjä voi tehdä myös sivuston palautelomakkeen kautta, ja usein niihin myös suostutaan, kun perusteet ovat kohdallaan. Näin kaikilla on myös parempi mieli.

Haluankin tällä viestilläni kehottaa kaikkia luontokuvauksen aktiiviharrastajia olemaan varuillaan siitä, missä työnne arvokkaita hedelmiä käytetään. Laadukkaalle työlle kun on aina kysyntää.

Kevättä odottavin terveisin,

Jussi Laine
Suomen Vesiputoukset -sivuston perustaja


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

  Yhteistyössä

Twitter