Matkailuopas ja matkakertomus Suomen luonnontilaisten vesiputousten maailmasta

Hepokönkäästä Suomen kaunein putous!

Julkaistu: 03.12.2014

Suomen Vesiputoukset avasi lokakuussa 2014 lajissaan ensimmäisen sähköisen äänestyksen Suomen kauneimmasta vesiputouksesta. Pyysimme kävijöitä kertomaan vapaasti, mikä on maamme kaunein luonnontilainen putous, ja miksi juuri se ansaitsisi kyseisen tittelin.

Tiistaina 2.12. sulkeutuneeseen äänestykseen saimme vastauksia vajaassa parissa kuukaudessa reilut 500 kappaletta. Laskettuamme äänet saatoimme todeta, että maamme kaunein vesiputous 61 äänellä on samalla yksi tunnetuimmista:

Se on Puolangalla soliseva Hepoköngäs!

Hepoköngäs

Toiselle ja kolmannelle sijalle selvisivät täpärästi Kuusamossa Oulangan vaaramaisemien keskellä pauhaavat Kiutaköngäs ja Jyrävä:

Kiutaköngäs

Jyrävä

Alla on listattu äänimäärineen kymmenen eniten ääniä saanutta putousta:

1. Hepoköngäs (61 ääntä)

2. Kiutaköngäs (51)

3. Jyrävä (48)

4. Korkeakoski (32)

5. Kitsiputous (29)

6. Fiellun putous (23)

7. Pihtsusköngäs (20)

8. Kullaojan putous (13)

9. Ravadasköngäs (11)

10. Kettuojan putous ja Auttinojan putous (10)

Äänten laskemista hankaloitti jonkin verran se, että n. 30 henkilöä oli äänestänyt "Oulankaa" tai "Oulangan putousta", mikä on käsitteenä kaikkea muuta kuin yksiselitteinen. Oulangan kansallispuistossahan virtaavat niin Jyrävä, Kiutaköngäs kuin pari muutakin tällä sivustolla esiteltyä putousta. Tämän johdosta huomattava osa äänistä piti hylätä. Mikäli jokainen äänestäjä olisi määritellyt suosikkinsa täsmällisemmin, olisi äänestyksen lopputulos voinut olla hyvinkin erilainen.

Muihin hylättyihin ääniin lukeutuivat sellaiset ei-luonnontilaiset "putoukset" kuin Imatran padottu koski, Kalajoen vesipuisto ja Sapokan koristevesiputous Kotkassa. Eräät vastaajista eivät toisaalta olleet ilmaisseet suosikkivesiputoustaan ollenkaan, vaan todenneet kaikkien olevan yhtä kauniita.

Ohessa valikoituja (osin ehkä humoristisiakin... :) sitaatteja äänestysvastauksista:

- "Hepoköngäs. Upea putous, joka kohisee villinä ympäri vuoden."

- "Kiutaköngäs. Käytiin usein lapsena perheen kanssa siellä."

- "Pihtsusköngäs. Upea, ei uskoisi Suomesta löytyvänkään."

- "Palokönkäs on Suomen kaunein vesiputous: voimakas, pauhaava, runsas, mutkitteleva, kuohuva, luonnollinen, päättyäväinen, kohiseva, määrätietoinen, varma, komea, uhkea, maskuliininen, maaginen ja voittamaton."

- "kauneus on katsojan silmissä :)"

- "Fiellun putous utsjoella on mahtavin! Se olisi tosi mahtavaa käydä kattomassa. En edes tiennyt suomessa olevan vesiputouksia..!"

- "vessanpöntön vesiputous on kaunein, koska se huuhtoo kaikki sonnat pois ja se on tärkeää myös yleisen viihtyvyyden kannalta. Ulkoinen kauneus on yliarvostettua. Kaikki muut lissuvesiputoukset ovat turhia."

- "Korkeakoski Maaningalla ympäristöineen. Korkeakoskella on historian havinaa, upeita patikointimaisemia koko perheen pienelle vaellukselle ja itse vesiputous on upea ja maalauksellinen, veden kohina kadottaa stressin :)"

- "Auttinojan putouksessa viehättää sen jylhyys."

- "Kuopungin putous Kuusamossa, en ole nähnyt sitä livenä mutta kuvista se oli kaunein."

- "Ei niistä voi valita kauneinta kun kaikki niistä pauhuu sydämessä pienimmälläkin kuohullaan. Ilo on ja tulee olemaan kun on päässyt pienenä ensin vanhempien kanssa kiertämään Suomenluontoa ja sen ihmeitä ihmettelemään ja nyt jo aikuisena ihan itsekseenkin jatkaen perinnettä omalle jälkikasvulle :)"

Kullaojan putous

Kaikkien vastanneiden kesken arvoimme kaksi kappaletta 20 € -lahjakorttia retkeilytarvikkeita myyvään suomalaiseen Erätukkuun. Tällä kertaa palkinnot lähtivät Kati Hilpiselle Nastolaan sekä Muurameen henkilölle, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen. Paljon onnea voittajille!

Sivuston ylläpito kiittää kaikkia äänestäneitä, ja toivottaa kävijöilleen iloista joulun (sekä myös tulevan kevään) odotusta!


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter