Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Haastattelussa luontokuvaaja ja putousbongari Tero Hintsa

Julkaistu: 20.11.2017

Suomen vapaana kohisevat putoukset ovat saaneet viime vuosina liikkeelle yhä useampia innostuneita luontovalokuvaajia – osittain varmasti Suomen Vesiputoukset -sivuston ja muidenkin retkiblogien ansiosta. Aktiivisimpien joukkoon lukeutuu myös seinäjokelainen Tero Hintsa, joka on kuvakulmilla.com -luontoblogissaan esitellyt viime vuosina taidekuvia paitsi maamme vesiputouksista, myös monista muista upeista luontokohteista.

Koska Suomen vesiputousten bongailu ja kuvaaminen on edelleen kasvava harrastus, haastattelimme Teroa sähköpostitse hänen harrastuksensa tiimoilta. Toivomme haastattelun avaavan entisestään lukijoidemme ajatuksia vesiputousten maailmasta kuvaajan kannalta, ja ehkä innostavan uusiakin luontokuvaajia putousten ja veden kiehtovaan maailmaan.

Jyraevae14022017TeroHintsa
Tero Hintsa Jyrävän putouksella Kuusamossa 14.2.2017

Kerro vapaamuotoisesti itsestäsi ja taustastasi luontokuvaajana.

"Luonto ja siellä liikkuminen on aina ollut minulle tärkeä osa elämää. Luontokuvaukseen hurahdin noin viisi vuotta sitten. Kuvasin ensin kaikenlaisia luontoaiheita. Vähitellen vesi elementtinä alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Tai vähitellen huomasin kuvaavani yhä enemmän vettä sen eri muodoissa.

Kuvien tallentaminen ainoastaan kovalevylle alkoi tuntua tuhlaukselta. Halusin muidenkin näkevän kaikki kauniit paikat. Syttyi kipinä/ajatus blogin perustamisesta. Aiheideoita syntyi monia. Pitkään kaavailin blogia, joka kertoisi suomen teiden varsille kauniille rantapaikoille rakennetuista levähdysalueista. Päädyin kuitenkin yleisaiheiseen luontokuvablogiin. Halusin parkkialueita syvemmälle metsään. Virtaava vesi ja seesteiset auringonlaskut ovat mieluisimpia kuvauskohteitani.

Valokuvauksen mentoreitani ovat ammattivalokuvaaja, veljeni Antti ja seinäjokelainen valokuvausliike Foto-Forma. Antilta olen saanut rakentavaa palautetta ja neuvoja kuvausmenetelmiin liittyvissä asioissa. Foto-Forma on asiantuntevana liikkeenä auttanut löytämään budjetilleni sopivat välineet. Kameroihin ja oheislaitteisiin voi sijoittaa loputtoman määrän rahaa. Tekniikkaa päivittäin myyvät asiantuntijat pystyvät nettikauppoja paremmin auttamaan hankinnoissa. Opin tämän kantapään kautta tilattuani yhden kamerani nettikaupasta."

Kauanko olet kuvannut aktiivisesti Suomen vesiputouksia?

"Vesiputouksia olen kuvannut reilu pari vuotta. Vesiputousten kuvaamisesta on muodostunut minulle intohimo. Tavoitteeni on käydä muutamilla putouksilla joka vuosi."

Miten alunperin innostuit juuri putousten kuvaamisesta?

"Virtaava vesi on kiehtova kuvauskohde. Villit vaahtopäiset kuohut, muuttuvat sääolot ja veden määrän vaihtelu joessa tuovat mukavasti haastetta. Parhaiden asetusten ja kuvakulmien löytäminen edellyttää suunnittelua. Vesiputouksesta saa harvoin hyvää kuvaa vain räpsäisemällä kameran automaatti-asetuksilla.

Kuvaaja on putouksen armoilla. Kohdetta ei voi muuttaa tai pyytää kääntymään eri asentoon. Kovinkaan pakkanen ei pysäytä kaikkein voimakkaimpia putouksia. Kuvaajan haaste on vangita tuo veden valtava voima onnistuneeksi kuvaksi.

Vesiputouskuvaukseen on onneksi olemassa hyviä apuvälineitä. Tukeva jalusta on pakollinen. Erilaiset suotimet auttavat huimasti. Myös uusimmat tekniset vimpaimet ovat monipuolistaneet vesiputousten kuvaamista. Näin hiljattain esimerkiksi Jari Peltomäen Olympuksen high resolution -toiminnolla Islannin vesiputouksista otettuja todella upeita kuvia.

Vesiputouksissa on jotain maagista. Oletko ikinä haaveillut löytäväsi putousta, jonka alavirtaan pääsee uimaan kuumana kesäpäivänä? Tai millaista on kävellä putouksen takana veden syöksyessä ohitse? Kenties putouksen takana odottaa aarre?

Lasten kanssa piirrettyjä tv-ohjelmia katsoessa olen huomannut vesiputousten sijaitsevan kaikkein kauneimmilla paikoilla metsässä. Ne ovat usein myös juonen kannalta ratkaisevassa roolissa. My little ponyt lähtivät rentoutumaan vesiputoukselle. Tao tao –pandan jokainen jakso käynnistyy vesiputousklipillä. Bambissa äiti vie poikasensa katsomaan vesiputousta heti kun tämä on siihen riittävän vahva. Vesiputousten kauneus, voima ja arvoituksellisuus kiehtovat kaiken ikäisiä."

Hepokongas2016TeroHintsa
Hepoköngäs Puolangalla 7.5.2016. Kuva: Tero Hintsa

Mikä on hienoin näkemäsi vesiputous Suomessa? Tai paras kuvauskokemuksesi?

"Ehdottomasti erikoisimman putouskokemukseni sain alkuvuonna Kuusamon Jyrävällä. Sen vahvat pärskeet olivat jäätyneet putouksen yläpuolelle aivoja muistuttavaksi jäämuodostelmaksi. Mykistävä näky! Pienempiin jäämuodostelmiin olen kyllä törmännyt talviaikaan koskilla, mutta tuo Kitkajoen hyinen taideteos oli omaa luokkaansa. Jyrävän turkoosit jääaivot nousivat putouksen niskalta suoraan ylöspäin. Blogijuttuani ”aivoista” on luettu 2000 kertaa. Sitä suositummaksi on yltänyt vain "Vinkkejä eeppisiin putouskuviin" -juttu."

Millaisia sattumuksia ja haasteita muistat omilta kuvausreissuiltasi?

"Putouksilla on tullut uitettua kaikenlaisia tarvikkeita. Jämsän Juveninkoskella tiputin aurinkolasit jokeen. Tuliterät lasit katosivat virran mukaan, vaikka kosken alajuoksulla virtaus ei olekaan kova. Tampereen Terälahdessa Kalmakurjenkoskella testasin Sony Xperian kameraa. Vedenkestävyys ilmoitetaan metreissä. En tajunnut, että kova virtaus aiheuttaa paljon suuremman paineen kuin tyyni vesi samassa syvyydessä. Ei kestänyt.

2016 tammikuussa Kuusamon Jyrävällä lähes 30 asteen pakkasessa oli maaginen tunnelma. Suomen suosituimpiin reitteihin lukeutuvalla pienellä karhunkierroksella tuli vastaan vain pari brittiä lumikengillä."

SaaripuronPutous24062017TeroHintsa
Saaripuron putous Kuusamossa yläjuoksun puolelta 24.6.2017. Kuva: Tero Hintsa

Onko Suomen Vesiputoukset -sivustosta ollut sinulle hyötyä harrastuksesi parissa?

"Suomen Vesiputoukset -sivusto on avannut minulle uuden kuvauskohteiden maailman. Sivusto on korvaamattoman tärkeä jylhistä koskista kiinnostuneille luontodiggareille. Sieltä saa nopeasti ja helposti tarvittavat tiedot putousreissuille. Sivusto kertoo tarkat sijainnit. Kannattaa lukea myös vinkit mistä ja miten saapua putouksille. Tuskin olisin päätynyt kuvaamaan näin paljon putouksia ilman Suomen vesiputoukset sivustoa."

Mitä muita luontokohteita tykkäät erityisesti kuvata, putousten lisäksi?

"Toimin vapaaehtoisena bloggaajana Retkipaikka.fi -sivustolla. Retkipaikka on avannut ovia uusiin kohteisiin. Esimerkiksi suomaisemat ovat Suomessa sykähdyttävän kauniita. Nautin esimerkiksi suolla auringonnousun odottamisesta. Pimeä ja hiljainen suo muuttuu auringon noustessa väriparatiisiksi. Sumun läpi paistava oranssi aamuaurinko käkkäräisten suomäntyjen yllä on yksi suosikkinäköaloistani."

Onko jo tiedossa, mille kuvauskohteelle lähdet seuraavaksi? Muita tulevaisuuden suunnitelmia?

"Suomen Vesiputoukset -sivustolla julkaistiin äskettäin uusia putouksia. Näistä Hörhänkoski tai Peipospuro on seuraava vesiputouskohteeni. Ensi kesänä suuntaan jonnekin päin Lappia. Itselläni on onneksi pohjoisessa paljon hienoja putouksia näkemättä.

Kuvausteknisiä uudistuksia ja uusia kuvakulmia on myös luvassa blogissa viimeistään ensikesänä!"

Muita terveisiä sivuston käyttäjille?

"Hyödyntäkää erinomaista karttatoimintoa. Lähimmistä putouksista on helppoa aloittaa. Suomessa on todella paljon hyviä kuvaajia. Pelkästään Suomen luonnonvalokuvaajat ry:ssä yli 3000 jäsentä. Silti vesiputouskuvaajia on yllättävän vähän. Haastan kaikki kuvaamaan vesiputouksia retkillänne!""

Suuret kiitokset Terolle haastattelusta. Ohessa alla on vielä pari hänen ottamaansa luontokuvaa viime vuosilta. Ei voi kuin sanoa, että kuvausteknistä oppimista on paljon jäljellä vielä itsellänikin. Toivokaamme yhdessä onnistuneita putousretkiä maamme kaikille innokkaille luontokuvaajille!

Korkeakoski062017TeroHintsa
Korkeakoski Maaningalla 25.5.2017. Kuva: Tero Hintsa

RisslanPutoukset17072015TeroHintsa
Risslan putoukset Raaseporissa 17.7.2015. Kuva: Tero Hintsa


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter